Красимир Терзиев: „Обичам Стара Загора и Тракийския университет и ще се радвам да помогна!”

Красимир Терзиев е част от новото Настоятелство на Тракийски университет и е един от успелите млади българи, които са избрали да живеят в родината. В момента е ръководител „Международни продажби” във VIVACOM, а името му е известно с редица телекомуникационни проекти, като Интегриран градски транспорт в гр. Стара Загора, Wi-Fi Internet зони, Системи за видеонаблюдение с интелигентни функции, както и проекти за смарт технологии в училищата. Основната му дейност днес е да развива сателитните услуги през наземната станция Плана, която се намира в близост до столицата.. Част от реализираните международни проекти е предоставяне на сателитен интернет на българските учени в Антрактида, на остров Ливингстън, предоставяне на телевизионни канали през сателитни платформи във всички континенти по света, както и Интернет за различни плавателни средства в морската индустрия. Предоставяне на телевизионни канали до три континента – Европа, Азия и Африка. В момента успешно води преговори с едни от най-реномираните компании в сателитната индустрия, като Space X, Eutelsat, Intelsat, SES Astra и други.

Красимир Терзиев живее със семейството си в София, но е родом от Стара Загора, а професионалната му кариера може достойно да издържи филмов сценарий с щастлив край, тъй като започва като продавач-консултант в малък магазин на “Office 1 Superstore” в родния град. Успява да се изкачи по стълбите на компания „Globul”, като преминава през всички нива и стига до търговски представител на корпоративни клиенти в София и едновременно с това учи и надгражда в България и в Германия, като придобива различни допълнителни квалификации в сферата, в която работи. Успява да се наложи като сериозен експерт в телекомуникационния бизнес и получава по-добра оферта за работа в компанията VIVACOM.

Повлечен от сантимента по родния град и бъдещето на младото поколение, той решава да се включи в университета ,както с експертизата, така и със сърцето си: „Подхождам сантиментално към Тракийски университет и Стара Загора, защото съм свързан емоционално с тях, тъй като, освен че съм от града на липите, съм бил и възпитаник на висшето учебно заведение и ще се радвам да допринеса за изграждането на млади специалисти, които да имат възможност за реализация в сферата на телекомуникациите. Минавайки през толкова различни проекти, инициативи и IT-решения, смея да кажа, че доста от уменията, които съм придобил, можем да приложим лесно и в Тракийския университет. Можем да подобрим цялостната дигитална среда на учебното заведение, да има повече дигитални възможности за настоящите студенти, както и за кандидат-студентите, започвайки дори с акредитация на дистанционното обучение, което е възможност за един удобен модул, където студентът да влезе в профила си и да има възможност от разстояние да достъпи абсолютно същия ресурс от учебен материал, дори от края на света. Това със сигурност е голямо предимство и ние трябва да го въведем с висок приоритет. Имаме идея за нови специалности, като Информационни технологии, Телекомуникации и мрежи, Софтуерен инженеринг, да бъдат в тясна връзка с бизнеса, така че студентите, излизайки от университета, да имат възможността директно да започнат работа в най-престижните компании. Ще се опитаме да изградим мрежа от партньори, както от бизнеса, така и от университети, които са в цял свят и имат подобен профил, за да можем да разменим полезни практики и знания, след което студентите да могат по време на следването да минат през различни стажантски програми в тези компании и да получат знания, които да отговарят изцяло на бизнес средата. Планираме да въведем специалности изцяло на английски език в бакалавърски и в магистърски дисциплини. В допълнение ще имаме присъствие и на гост-лектори от водещи компании от България и чужбина, които да придадат знанията си и успешните практики до студентите в университета. По този начин ще успеем и да привлечем повече студенти, както и завършилите ще бъдат с по-висок образователен ценз, респективно ще получат и по-добра реализация на пазара на труда.

В скоро време имаме и желанието да създадем нов образователен център, който да включва набор от всички иновативни технологии на едно място. Там ще се провежда обучение изцяло на английски език, като в него ще вземат участие най-даровитите студенти от специалностите ни по Телекомуникации. Отново ще има гост-лектори от бизнеса, както и евентуален стаж в престижни компании в чужбина.

Надявам се да получим подкрепата от всички институции, както и от местната власт, за да можем заедно да превърнем Стара Загора в един регионален център за иновации и телекомуникации.

Сигурен съм, че вярвайки в тази кауза, заедно ректора на Тракийски университет доц. Ярков, както и екипът на университета, ще постигнем тази предизвикателна цел!” .