В Раднево избраха временен управител на болницата и приеха бюджета

На днешното си извънредно заседание общинският съвет в Раднево прие две важни решения за общината. Те избраха временно изпълняващ длъжността управител на Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) “Д-р Димитър Чакмаков”, съобщи председателят на общинския съвет д-р Румен Йовчев.
Избраната д-р Наталия Стефанова-Арнаудова, която има магистратури по финанси и здравен мениджмънт, трябва да сключи договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и да се опита да стабилизира здравното заведение в рамките на три месеца, за да може работата да потръгне. След 90 дни ще бъде обявен конкурс за постоянен управител.
Членовете на местния парламент са отделили 550 хиляди лева субсидия за общинската болница. Освен това са взели решение лечебното заведение да кандидатства за банков заем, който ще бъде гарантиран от община Раднево. С него трябва да се стабилизира финансовото състояние на многопрофилната болница в миньорския град и тя да продължи да работи.
Съветниците приеха и общинския бюджет на Раднево за 2020 година, който е в размер на почти 21 милиона лева. В него влизат и средствата, които общината получава за държавно делегираните дейности като образование и социални дейности.
Преди днешното заседание на извънредна и редовна сесия за позицията на уплател на радневската общинска болница не се явиха кандидати. До патовата ситуация се стигна след като досегашната управителка и двама служители бяха задържани, а един беше оставен под домашен арест. Задълженията на здравното заведение са около 1,5 милиона лева, част от които са и неизплатени заплати и дължими осигуровки.