A heti ½-2 font súlycsökkenés a legtöbb ember számára jó cél

A heti ½-2 font súlycsökkenés a legtöbb ember számára jó cél

A műtét lehetséges szövődményei

Az epehólyag eltávolítása a várható emésztési mellékhatásokon túlmenően különféle szövődmények kis kockázatával jár. Ezek tartalmazzák:

Epe szivárgás

Az epehólyag eltávolítására szolgáló műtét részeként klipeket használnak az epehólyagot a fő epevezetékkel összekötő csövet lezárására.

Előfordulhat azonban, hogy az epe a hasba szivárog, ha a kapocs nem zárja le megfelelően a csövet.

Ha epe szivárog, a tünetek közé tartozhat a hasi fájdalom, hányinger, láz és a has duzzanata.

Néha az epe szivárgása további műtét nélkül is elvezethető. Súlyosabb esetekben azonban műtétre van szükség az epe eltávolítására és a has belsejének kimosására. (3)

Epevezeték sérülés

Nagyon ritka esetekben a fő epevezetéke megsérülhet az epehólyag eltávolítása során.

Ha a sebésze ezt azonnal észreveszi, lehetséges, hogy azonnal megoldja a problémát. De ha nem, és bizonyos más esetekben további műveletre lehet szükség a javításhoz. (3)

A környező szerkezetek sérülése

Rendkívül ritka esetekben a műtét károsíthatja a közeli ereket, a májat vagy a beleket.

Ezek a problémák általában azonnal észrevehetők és kijavíthatók, de ha csak később veszik észre, újabb műveletre lehet szükség. (2,3)

Colicky Fájdalom

A HPB folyóiratban 2018 márciusában megjelent tanulmány kimutatta, hogy az enyhe epekő hasnyálmirigy-gyulladás (gyulladt hasnyálmirigy) miatt epehólyag eltávolításon átesett emberek közel 15 százalékánál jelentkezett fájdalom a műtét után.

A legtöbb ilyen támadás egyedi esemény volt, amely a műtétet követő két hónapon belül történt. Nem találtak olyan tényezőket, amelyek megjósolhatták volna, hogy kinél alakul ki az ilyen típusú fájdalom. (4)

Egyes esetekben fájdalmat okozhat az epevezetékekben maradt epekövek. Ezen epekövek műtéti eltávolítása megoldhatja a fájdalmat. (3)

Vérrögök

Azoknál az embereknél, akiknél bizonyos kockázati tényezők – például korábbi vérrögök, hosszan tartó immobilizáció vagy rák – szenvednek, nagyobb a kockázata a műtét utáni vérrög kialakulásának.

Ez a típusú vérrög, amelyet mélyvénás trombózisnak neveznek, általában a lábában alakul ki, de eljuthat a test más területeire, és ott is megtapadhat, és olyan problémákat okozhat, mint például a véráramlás megszakadása a tüdő egyes részein (tüdőembóliaként ismert). .

Ha fokozott a vérrögök kialakulásának kockázata, a műtét után kompressziós harisnyát kell viselnie, hogy megakadályozza a vérrögképződést a lábában. (3)

Fertőzés

A műtét után belső fertőzés alakulhat ki, vagy a bemetszés helyén.

A fertőzött seb jelei a következők:

Fokozott fájdalom a helyszínen DuzzanatPirosság A sebbel szivárgó genny

A fertőzés kezelésére kezelőorvosa antibiotikumokat fog felírni. Ritka esetekben szükségessé válhat a folyadék vagy genny sebészi eltávolítása a fertőzött területről. (3)

Vérzés (vérzés)

Bár ritka, a műtét után belső vagy külső vérzés fordulhat elő. Ha ez megtörténik, további műtétre lehet szüksége a vérzés megállítása érdekében. (3)

Érzéstelenítési reakciók

Lehetséges – bár nagyon ritka – súlyos reakciók a műtét során alkalmazott érzéstelenítés hatására, beleértve a súlyos allergiás reakciót vagy akár a hirtelen halált is. (3)

Szív problémák

Különösen akkor, ha már szív- és érrendszeri betegsége van, a műtét okozta stressz szívproblémákat okozhat vagy súlyosbíthat. (2)

Tüdőgyulladás

A műtét során légzőcsövet kap, mivel általános érzéstelenítésben nem fog tudni önállóan lélegezni. Ez a szellőztetett légzés növelheti a tüdőgyulladás esélyét.

Ritka esetekben ennek eredményeként a műtétet követően tüdőfertőzés alakulhat ki. Súlyosságától függően orális antibiotikumokat írhatnak fel Önnek, vagy kórházba kell kerülnie, és intravénás (IV) folyadékot és antibiotikumot kell adnia. (2)

Hegek és zsibbadás

Lehetséges, hogy a bemetszés helyén vagy környékén hegesedés és érzéskiesés alakul ki. (5)

Sérv

A belek egy része vagy más szövetek kidudorodhatnak a hasfalon a bemetszés helyén. Ez a dudor fájdalmas lehet, és ha nem oldódik meg magától, műtéti beavatkozásra lehet szükség. (5)

Iratkozzon fel Emésztési Egészségügyi Hírlevelünkre!

Szerkesztői források és tények ellenőrzése

Jeffers L. 5 módszer az epehólyag eltávolítása utáni kellemetlenségek elkerülésére. Cleveland Klinika. 2015. július 29. Cholecystectomia (epehólyag eltávolítás). Mayo Klinika. 2017. május 9. Epehólyag eltávolítás — szövődmények. NHS választások. 2016. január 27. Da Costa DW, Schepers NJ, Bouwense SA, et al. Colicky fájdalom és kapcsolódó szövődmények kolecisztektómia után enyhe epekő hasnyálmirigy-gyulladás esetén. HPB. 2018. március 27. Cholecystectomia. Johns Hopkins Medicine. Mutass kevesebbet

A legújabb az epehólyagban

4 módszer az epekő megelőzésére

Az egészséges testsúly fenntartása diétával és testmozgással segít csökkenteni az epekő kialakulásának kockázatát.

Írta: Hedy Marks 2018. december 3

Epekövesség a terhesség alatt: tünetek, diagnózis, kezelés és megelőzés

A terhes nőknél nagyobb a kockázata az epekő kialakulásának az extra ösztrogén miatt, de nem nehéz elkerülni ezeket az epehólyag-problémákat.

Írta: Krisha McCoy 2018. május 17

Az epehólyag-problémák és a cukorbetegség közötti kapcsolat

Ha cukorbeteg, nagyobb valószínűséggel vannak epehólyag-problémák – de vannak módok a kockázat csökkentésére.

Írta: Diane Stresing 2018. május 1

Van kapcsolat a fejfájás és az epehólyag-problémák között?

A keleti orvoslás gyakorlói egyértelmű kapcsolatot látnak a fejfájás és az epehólyag-problémák között. Egy tanulmány azt mutatja, hogy az elképzelés helyes lehet.

Írta: Krisha McCoy 2018. április 26

7 nem sebészeti kezelés az epekő kezelésére

Az epekő műtét nélkül is kezelhető, de csak akkor, ha megfelel bizonyos kritériumoknak.

Írta: Sara Calabro 2018. április 26

A kapcsolat az epekő, az elhízás és a fogyás között

Az elhízás növeli az epekő kialakulásának esélyét, de ugyanígy a fogyókúrás műtét és bizonyos típusú diéták is. Tudja meg, hogyan csökkentheti biztonságosan a . . .

Írta: Erica Ilton, RDN, CDNA, 2018. április 20

Hogyan adta vissza az epehólyag-műtét az életem

Az olyan emberek számára, mint Richard Brown, több módszer létezik az epekő kezelésére.

Írta: Dr. Sanjay Gupta 2015. szeptember 24

10 alapvető tény az epehólyagról

Íme, mit kell tudni egy hasznos – de nem feltétlenül elengedhetetlen – belső szervről.

Szerző: Tara Haelle 2015. augusztus 15

Emésztési problémák epehólyag-műtét után

Bár nem gyakori, egyesek emésztési problémákat tapasztalhatnak az epehólyagműtét után.

Írta: Krisha McCoy 2010. január 26

Élet epehólyag nélkül

Az epehólyag nélkül élni általában nem nagy dolog, de előfordulhat, hogy némi kellemetlenséget tapasztal. Íme, mire számíthatunk az epehólyag eltávolítása után.

Írta: Krisha McCoy 2010. január 26"

Tudja meg, hogyan lehet biztonságosan fogyni, hogy csökkentse az epekő kialakulásának kockázatát. ; iStock. com

Az epekövek kőkemény lerakódások, amelyek az epehólyagban, egy kis szervben alakulnak ki a jobb felső hasban, közvetlenül a máj alatt. Az epekövek olyan kicsik lehetnek, hogy alig láthatók, vagy olyan nagyok, mint egy golflabda. Létezhetnek egyenként vagy több százan. És lehetnek tünetmentesek vagy elviselhetetlenül fájdalmasak.

Az epekövek akkor képződnek, amikor az epe, amely elősegíti a zsírok emésztését, túl sok koleszterint vagy bilirubint tartalmaz, és nem tartalmaz elegendő epesavat vagy lecitint (olyan anyagok, amelyek lehetővé teszik a víz- és olajalapú folyadékok keveredését). A koleszterin epekő a legelterjedtebb típus, de gyakoriak a bilirubinból készült kövek (az úgynevezett „pigment epekövek”) is.

Az elhízás epekövek kialakulásához vezethet, mivel „megváltoztatja a koleszterin és a lecitin és az epesavak egyensúlyát az epehólyagban” – mondja William Silverman, MD, az iowai Egyetem Kórházak és Klinikái gasztroenterológiai és hepatológiai részlegének orvosprofesszora. . A túlsúly az epehólyag kiürülését is megnehezíti, mondja Dr. Silverman, és ez lehetővé teszi a koleszterinben gazdag epe felhalmozódását és kövekké keményedését.

Hogyan fogyjon le biztonságosan az epekő kockázatának csökkentése érdekében

A túlsúly elvesztése egy biztos módszer az epekő kockázatának csökkentésére. A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a lassú, egyenletes fogyás jobb, mint az összeomló diéták, ami különösen fontos az epekő esetén. A gyors fogyás, ami heti 3 vagy több fontot jelent, ugyanazon okokból epekőképződést válthat ki, mint az elhízás – megváltoztatja a koleszterin, a lecitin és az epesavak egyensúlyát, és megakadályozza az epehólyag megfelelő kiürülését.

A bariátriai műtéten átesett emberek az epekő első számú jelöltjei, mivel hajlamosak jelentős súlyvesztésre az első három-hat hónapban. A műtét típusa nem számít, mondja Silverman, mert „a fogyás okozza a köveket, nem pedig a tényleges műtét. ”

Az epekő olyan gyakori jelenség a bariátriai műtétek után, hogy a betegek rutinszerűen ursodiolt kapnak, egy olyan gyógyszert, amely segít megelőzni a kőképződést a koleszterintermelés csökkentésével és az epében való feloldásával.

A heti ½-2 font súlycsökkenés a legtöbb ember számára jó cél. A mérsékelt fogyás nemcsak az epekövek megelőzésében segít, hanem olyan új szokásokat is ösztönöz, amelyek véget vethetnek az ismétlődő fogyásnak és visszanyerésnek – a súlykerékpározás pedig az epekő kialakulásának másik kockázati tényezője.

Ami az epekő megelőzését illeti, az elfogyasztott étel típusa nem igazán számít, mondja Silverman; a lényeg az, hogy ne együnk túl sokat. Ennek ellenére a rendkívül alacsony zsírtartalmú étrend nem jó ötlet, mert gátolják az epehólyag-összehúzódásokat, megnehezítik az epehólyag kiürülését, és lehetővé teszik az epe felhalmozódását és meszesedését, ahelyett, hogy a vékonybélbe kerülne.

A fogyás a legjobban fokozott aktivitással és fenntartható étrenddel érhető el, amely nem hagy éhséget, fáradtságot vagy nélkülözést. A testreszabott étkezési terv ezekkel a hóbortálló stratégiákkal kombinálva segít elérni céljait:

Tervezze meg előre az étkezést, különösen, ha kint étkezik. Az étlapokat gyakran közzéteszik az interneten, ami nagyban megkönnyíti ezt. Vezess étkezési naplót. Azok az emberek, akik 15 percen belül naplózzák az elfogyasztásukat, többet fogynak, mint azok, akik nem vezetnek naplót, vagy várnak a bejegyzéseik rögzítésére. Hozzon létre egy fájlt (online vagy nyomtatott példányban) kedvenc alacsony kalóriatartalmú receptjeiről, és próbálja meg mindig tartani a kulcsfontosságú összetevőket a hűtőszekrényben vagy a szekrényben. Tartson egészséges, alacsony kalóriatartalmú ételeket otthonában, irodájában, autójában, táskájában – bárhol! Ez segít abban, hogy a pályán maradjon, amikor a rágcsálnivalók beütnek, és az egyetlen dolog a gyorsétel. Azonosítsa és kezelje az egészségtelen táplálkozás „kiváltó okait”. Ez olyan egyszerű lehet, mint egy cukorkát eltávolítani a dohányzóasztalról, vagy olyan kihívást jelent, mint rájönni, miért eszik, ha stresszes vagy unatkozik. Csak addig egyél, amíg elégedett clean vision összetétele nem vagy, ne addig, amíg meg nem töltöd. Ha lassan és körültekintően eszel, kevésbé valószínű, hogy túl eszel, mert körülbelül 15-20 percbe telik, mire az agyad érzékeli, hogy tele van a gyomrod. Lehetőleg ne végezzen több feladatot étkezés közben. Kapcsolja ki a TV-t, kapcsolja ki a számítógépet, és étkezés közben ne fogadjon és ne kezdeményezzen hívásokat. Az ebédlőtársakkal való beszélgetés természetesen rendben van – nem lehet (vagy nem szabad) egyszerre beszélni és enni, így egy jó beszélgetés segíthet meghosszabbítani az étkezési időt és megakadályozni a túlevést. Ügyeljen arra, hogy eleget aludjon. Az alvásmegvonás felkészít a súlygyarapodásra azáltal, hogy fokozza az éhséget, és csökkenti a kényelmi ételekkel való ellenálló képességet.

Végül ne várja el, hogy tökéletes legyen. Történnek dolgok, és nem mindig tudod szabályozni, hogy mit, hol és hogyan eszel. Az időnkénti plusz pizza vagy egy kanapékrumpli nap nem fogja tönkretenni a fogyókúrás erőfeszítéseit, és nem okoz spontán epekő kialakulását. Csak próbáljon meg tanulni a tapasztalatokból, hogy megakadályozza a megismétlődését, majd azonnal térjen vissza az egészséges táplálkozási és edzéstervhez.

KAPCSOLÓDÓ: 5 alattomos ok, amiért túl eszel – és hogyan hagyd abba

Iratkozzon fel Emésztési Egészségügyi Hírlevelünkre!

A legújabb az epehólyagban

4 módszer az epekő megelőzésére

Az egészséges testsúly fenntartása diétával és testmozgással segít csökkenteni az epekő kialakulásának kockázatát.

Írta: Hedy Marks 2018. december 3

Epekövesség a terhesség alatt: tünetek, diagnózis, kezelés és megelőzés

A terhes nőknél nagyobb a kockázata az epekő kialakulásának az extra ösztrogén miatt, de nem nehéz elkerülni ezeket az epehólyag-problémákat.

Írta: Krisha McCoy 2018. május 17

Az epehólyag-problémák és a cukorbetegség közötti kapcsolat

Ha cukorbeteg, nagyobb valószínűséggel vannak epehólyag-problémák – de vannak módok a kockázat csökkentésére.

Írta: Diane Stresing 2018. május 1

Van kapcsolat a fejfájás és az epehólyag-problémák között?

A keleti orvoslás gyakorlói egyértelmű kapcsolatot látnak a fejfájás és az epehólyag-problémák között. Egy tanulmány azt mutatja, hogy az elképzelés helyes lehet.

Írta: Krisha McCoy 2018. április 26

7 nem sebészeti kezelés az epekő kezelésére

Az epekő műtét nélkül is kezelhető, de csak akkor, ha megfelel bizonyos kritériumoknak.

Írta: Sara Calabro 2018. április 26

Hogyan adta vissza az epehólyag-műtét az életem

Az olyan emberek számára, mint Richard Brown, több módszer létezik az epekő kezelésére.

Írta: Dr. Sanjay Gupta 2015. szeptember 24

10 alapvető tény az epehólyagról

Íme, mit kell tudni egy hasznos – de nem feltétlenül elengedhetetlen – belső szervről.

Szerző: Tara Haelle 2015. augusztus 15

Emésztési problémák epehólyag-műtét után

Bár nem gyakori, egyesek emésztési problémákat tapasztalhatnak az epehólyagműtét után.

Írta: Krisha McCoy 2010. január 26

Élet epehólyag nélkül

Az epehólyag nélkül élni általában nem nagy dolog, de előfordulhat, hogy némi kellemetlenséget tapasztal. Íme, mire számíthatunk az epehólyag eltávolítása után.

Írta: Krisha McCoy 2010. január 26

Miért fontos a colitis ulcerosaban szenvedők számára, hogy beszerezzék a COVID-19 vakcinát?

Írta: Brooke Bogdan 2021. április 26"

Thinkstock

Az epehólyag – a máj közelében található zsák, amely az epe tárolóhelyeként szolgál – különféle problémákkal sújthatja, mint például az epehólyagrák vagy az epehólyag-gyulladás (az úgynevezett epehólyag-gyulladás).

Az epekő szintén gyakori epehólyag-probléma, és fertőzés akkor fordulhat elő, ha az epehólyagot epekő elzárja, vagy továbbra is gyulladt.

Az epehólyag-betegség az epehólyagot sújtó betegségek leírására használt kifejezés. De az epehólyag-betegség számos formája esetén előfordulhat, hogy egy személynek nincsenek tünetei – például az epekővel küzdő emberek 90 százalékának egyáltalán nincsenek tünetei. Tehát hogyan lehet diagnosztizálni az epehólyag-betegséget?

Epehólyag-betegség: amikor diagnosztikai vizsgálatokra van szükség

Kezelőorvosa nem fog olyan vizsgálatot végezni, amelyről nem panaszkodik, ezért általában az epehólyag-problémák diagnosztikai vizsgálatát csak akkor kell elvégezni, amikor valakinél tünetek jelentkeznek. Az epehólyag-problémák figyelmeztető jelei a következők:

Erős fájdalomrohamok a jobb felső hasban és néha a jobb mellkasban vagy a hátban Fájdalom evés után, különösen magas zsírtartalmú ételek után vagy éjszaka Láz, remegés és hidegrázás, különösen, ha hasi fájdalommal együtt vagy után jelentkezik Hányinger és esetleg hányás Gyomorégés és emésztési zavar. teltség a hasban, vagy túlzott gázképződés

Ha nincsenek tünetei, ez nem jelenti azt, hogy az epehólyagja teljesen normális.