Vyberte si zdravější alternativy a určitě zůstaňte hydratovaní

Vyberte si zdravější alternativy a určitě zůstaňte hydratovaní

Od Kaitlin Sullivan 19. listopadu 2020

Dieta s vysokým obsahem flavanolu spojená s nižším krevním tlakem

Podle nového výzkumu může konzumace potravin s vysokým obsahem flavanolu erofertil funguje, jako je čaj a kakao, pomoci snížit krevní tlak – dokonce i u lidí s hypertenzí. nbsp. . .

Od Lisy Rapaportové, 5. listopadu 2020

Výzkum ukazuje, že rostlinná strava snižuje krevní tlak

Přehled 7 různých rostlinných diet ukazuje, že trochu masa s převážně rostlinnou stravou je nejzdravější způsob, jak jíst.

Od Jordan M. Davidson 10. srpna 2020

Role diskriminace v hypertenzi u černých Američanů

Nový výzkum osvětluje, jak může celoživotní diskriminace zvýšit riziko hypertenze.

Od Jordan M. Davidson 2. července 2020

Studie ukazuje nepřesnosti v mnoha domácích monitorech krevního tlaku

Vědci tvrdí, že součástí problému jsou nesrovnalosti mezi schválením zdravotnického prostředku a ověřením zdravotnického prostředku.

Od Kaitlin Sullivan 17. dubna 2020

Studie zjistila, že vysoký krevní tlak je běžný u mladých sportovců

Navzdory předpokladu špičkového zdraví může mít mnoho mladých atletek nediagnostikovaný zdravotní problém.

Od Kristi Pahr, 27. března 2020

Mnoho pacientů s rakovinou na Ibrutinibu vyvine vysoký krevní tlak do šesti měsíců

Výzkum naznačuje, že riziko hypertenze s rakovinotvorným lékem může být horší, než se dříve předpokládalo.

Od Lisa Rapaport 23. října 2019

Připomenutí léků na krevní tlak Losartan rozšiřuje obavy z rakoviny

Akce přichází uprostřed neustálého odvolávání dalších léků na srdce, ale pacienti varovali, aby nepřestali užívat léky.

Od Don Rauf, 26. září 2019

Studie uvádí, že počet těhotných žen s vysokým krevním tlakem se od roku 1970 zvýšil více než třináctinásobně

Starší věk matek je významným přispívajícím faktorem a podle vědců je míra hypertenze u černochů dvakrát vyšší.

Od Don Rauf, 17. září 2019

Chce to vesnici: Výzkum ukazuje, že hypertenze je lépe řízena s místní podporou

Lidé se špatně kontrolovanou hypertenzí mohou mít mnohem menší pravděpodobnost vzniku závažných srdečních problémů, když spolu s povzbuzením dostanou léky zdarma. . .

Od Lisa Rapaport, 9. září 2019 “

Někteří lidé s těžkým astmatem mají pocit, že při cvičení zaznamenávají nárůst symptomů – jako je sípání, kašel a svírání v hrudi – takže se vyhýbají tomu, aby byli úplně aktivní. “Ale je důležité pokračovat v udržování dobrého cvičebního programu, i když máte těžké astma,” říká Sonali Bose, MD, odborná asistentka v oboru medicíny, plicní, kritické péče a spánkové medicíny na Icahn School of Medicine v lékařském centru Mount Sinai v New Yorku.

Ve skutečnosti, čím více jsou fyzicky aktivní dospělí s astmatem, tím lépe mohou svůj stav kontrolovat, podle studie publikované v časopise BMJ Open Respiratory Research v roce 2015. „Pokud máte závažné astma, musíte mít plíce zdravé, a cvičit bezpečně jako způsob, jak toho dosáhnout, “říká doktor Bose.

Cvičení vám také pomáhá udržovat celkové zdraví a čím silnější jste, tím lépe zvládnete těžké astma, uvádí Astma and Allergy Foundation of America (AAFA).

Tipy pro cvičení s těžkým astmatem

Existují kroky, které můžete podniknout, abyste mohli cvičit bezpečně s těžkým astmatem. Vyzkoušejte těchto osm strategií, které vám pomohou udržet těžké astma pod kontrolou, a přitom zůstat aktivní:

1. Najděte pro sebe nejlepší lék a typ činnosti, kterou chcete dělat. Existují různé druhy léků na astma, včetně krátkodobě a dlouhodobě působících bronchodilatancií, které otevírají vaše dýchací cesty a usnadňují vám dýchání. Stabilizátory žírných buněk mohou pomoci zabránit bronchokonstrikci vyvolané cvičením nebo astmatickým epizodám, ke kterým dochází, když chvíli cvičíte. Promluvte si se svým lékařem, abyste zjistili, co je pro vás to pravé. Možná budete potřebovat kombinaci léků, nebo budete muset zvýšit své dlouhodobě působící léky, jako jsou inhalační steroidy, aby vám pomohly s cvičebním programem, podle AAFA. Podle výzkumu publikovaného v roce 2017 v časopise Expert Review of Clinical Immunology můžete být také kandidátem na jednu z novějších terapií, jako jsou biologie, která může lépe přizpůsobit léčbu astmatu a zlepšit vaše příznaky.

2. Načasujte si léky na cvičení. Dlouhodobě působící léky na astma se obvykle užívají asi 30 minut až hodinu před cvičením a stabilizátory žírných buněk asi 15 až 20 minut předem, podle AAFA. Toto načasování pomáhá zajistit, aby symptomy astmatu byly během cvičení dobře kontrolovány. Kromě toho si můžete vzít krátkodobě působící bronchodilatátor, když odcházíte z domu do posilovny, asi 10 až 15 minut před cvičením, říká Bose. “Pokud cvičíte dlouhou dobu a potřebujete během cvičení znovu dávkovat, je to v pořádku, pokud je to užíváno v bezpečném intervalu,” říká. Při cvičení si vezměte své léky na astma pro případ, že byste je potřebovali.

3. Zahřejte a ochlaďte. Než se pustíte do své aktivity, věnujte 5 až 10 minut aklimatizaci svého těla na fyzickou námahu. Nechcete šokovat svůj systém, říká Bose. Dodává také, že se během cvičení budete pohybovat a vyhnete se nadměrnému namáhání. Nezapomeňte si také po cvičení chvilku odpočinout.

4. Vyhýbejte se venkovnímu cvičení, když je zima. Studený vzduch může při cvičení s těžkým astmatem ztížit dýchání. Pokud plánujete být aktivní v chladnějších teplotách, například při lyžování nebo bruslení, zakryjte si ústa šátkem nebo maskou, aby vzduch při vdechování dodával teplo a vlhkost, říká Bose.

5. Vyberte si aktivity přátelské k astmatu. Plavání v krytém bazénu je ideální, protože máte skvělé aerobní cvičení v teplém a vlhkém prostředí, říká Bose. Podle AAFA jsou dalšími doporučenými aktivitami pro osoby s těžkým astmatem chůze, jízda na kole a pěší turistika.

6. Zkontrolujte počet pylů. Pokud máte alergii na pyl, astmatický záchvat může být spuštěn, pokud jdete ven, když je počet pylu vysoký – často když je horké, suché a větrné počasí. V těchto dnech cvičte uvnitř, říká Bose.

7. Vyhněte se silně znečištěným oblastem. Stejně jako pyl může znečištění ovzduší u některých lidí vyvolat astmatické záchvaty. “Pokud je pro vás spouštěčem znečištění, vyhněte se cvičení v blízkosti dálnic nebo silnic s častým provozem,” říká Bose.

8. Udělejte si přestávku, když vám není počasí. Pokud máte infekci dýchacích cest a necítíte se dobře, cvičení může být obtížnější, říká Bose. Dejte sobě a svým dýchacím cestám čas na uzdravení, říká. Poté můžete pokračovat ve své pravidelné fitness rutině.

Jak pokračujete v cvičení s těžkým astmatem, můžete po cestě vyžadovat vylepšení plánu léčby astmatu, říká Bose. To může vyžadovat úzkou spolupráci se svým lékařem. Ale stojí to za to – upřednostňování cvičení může pomoci udržet vaše plíce silné a zdravé, říká.

Více v astmatu

Těžké astma: O co požádat svého lékaře, aby zlepšil vaše příznaky

Řízení těžkého astmatu: Jak může snížení stresu pomoci

6 expertních strategií pro řízení těžkého astmatu

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje o astmatu a alergiích!

Nejnovější v oblasti astmatu

13 věcí, které by lidé s astmatem měli vědět o očkování proti COVID-19

Zde najdete odpovědi na nejčastější dotazy.

Od Sari Harrar 30. dubna 2021

Používáte k léčbě astmatu inhalátor? 11 Časté dotazy k aktualizovaným pokynům k léčbě

Nová národní doporučení zahrnují některé významné změny pro osoby s astmatem používající inhalátory. Co je nového?

Od Sari Harrar 8. března 2021

Studijní vazby Vyšší spotřeba masa se zvýšeným rizikem dětského astmatu

Odborníci tvrdí, že tato data by ještě neměla nikoho přimět ke změně stravy, ale je to slibná cesta pro další výzkum.

Od Carmen Chai 14. ledna 2021

Nové pokyny pro astma Aktualizují doporučení pro použití inhalátoru, doplňkové léky a další

Nové pokyny pocházejí od dvou amerických vládních zdravotnických skupin a jsou prvními novými doporučeními od roku 2007. Odborníci tvrdí, že budou mít významný dopad. . .

Od Katherine Lee 17. prosince 2020

Dělají lékaři dost na to, aby zvládli rizika kostí u lidí s astmatem, kteří užívají steroidy?

Nová studie zdůrazňuje potřebu přísnějších pokynů pro zvládnutí rizika osteoporózy a zlomenin u lidí s astmatem, kteří používají steroidní inhalátory. . .

Od Dona Raufa, 18. listopadu 2020

Telemedicína pro péči o astma: výhody a nevýhody

Díky telemedicíně mohou být časté návštěvy specialistů dostupnější a často i cenově dostupnější. Nicméně dálkové řízení astmatu zůstává prací. . .

Od Abby Ellin 21. září 2020

Děti s postižením nebo vývojovým zpožděním mohou mít zvýšené riziko astmatu

Velká nová americká studie zjistila, že děti s autismem, ztrátou sluchu a jiným postižením mají více než dvakrát vyšší pravděpodobnost astmatu než ostatní děti. . .

Od Lisy Rapaportové, 30. června 2020

Tvůrci zdraví: Usnadnění správy symptomů pro děti s astmatem

Aluna je domácí spirometrický test, který měří funkci plic, ale je navržen speciálně pro děti a obsahuje hru, která ho zabaví.

Od Abby Ellin 28. dubna 2020

Nový výzkum navrhuje perzistentní astma zvyšuje riziko rozvoje síňové fibrilace

Je zapotřebí více studií, aby se zjistilo, proč astma může v pozdějším věku vést k vyšším šancím na mrtvici a srdeční selhání.

Od Becky Upham 11. února 2020

Vaping zvyšuje šance na astma a CHOPN, uvádí studie

Podle údajů od více než 700 000 jednotlivců čelí největšímu riziku ti, kteří kouří elektronické cigarety i tradiční tabák.

Od Don Rauf, 15. ledna 2020 “

Věci, jako je konzumace nezdravého jídla, pocit nadměrného stresu a pití kalorických, sycených sodovek, jsou zvláště škodlivé pro lidi s CHOPN. (3)

Pokud máte chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN), už víte, že kouření a konzumace nezdravé stravy může váš stav zhoršit. Existují ale i další věci, kterým byste se měli vyhnout.

Zde je 10 běžných návyků, které mohou poškodit vaše zdraví, a co dělat místo toho:

1. Nikdy necvičit

Pokud nejste aktivní, nakonec se dostanete z formy – něco, co postupem času může ztížit i běžné každodenní činnosti, “říká MeiLan K. Han, MD, národní mluvčí Americké plicní asociace a profesor vnitřního lékařství v oddělení plicní a kritické medicíny na zdravotnickém systému University of Michigan v Ann Arbor.

Studie publikovaná v lednu 2019 v International Journal of Chronic Obstructive Pulmonary Disease zjistila, že pravidelná fyzická aktivita mezi pacienty s CHOPN má za následek dlouhodobé klinické přínosy a úspory nákladů na zdravotní péči. Studie publikovaná v březnu 2017 v časopise Respiratory Care naopak spojila sedavé chování se zvýšeným rizikem úmrtnosti u lidí s CHOPN.

Další důvod k práci: Cvičení může pomoci zmírnit příznaky deprese u lidí s CHOPN, podle studie publikované v prosinci 2016 v časopise African Health Sciences.

2. Jíst hodně nezdravého jídla

Jíst příliš mnoho kalorických potravin může přispět k obezitě a zhoršit schopnost lidí dýchat a cvičit, říká Dr. Han. Navíc nezdravé jídlo má často vysoký obsah sodíku, což může způsobit zadržování tekutin – něco, co by mohlo vést k přetížení a ztěžovalo by se vám dýchání, říká E. Neil Schachter, MD, pulmonolog a specialista na spánkovou medicínu na Mount Sinai Nemocnice v New Yorku.

3. S nepravidelným spánkovým plánem

Každý potřebuje kvalitní zavřené oči, ale to platí zejména pro lidi s CHOPN, kteří potřebují udržet svůj imunitní systém co nejzdravější, říká Han. U pacientů s CHOPN se bohužel často vyskytuje řada poruch spánku.

Podle Nadace pro CHOPN se například spánková apnoe, stav, kdy se dýchání člověka stává mělkým nebo se zastaví během spánku, vyskytuje u 10 až 15 procent pacientů s CHOPN. Lidé, kteří trpí spánkovou apnoe, by si měli promluvit se svým lékařem o změnách životního stylu a léčbě, která může pomoci.

Pokud budete některé noci pozdě vzhůru, mohou vám shodit tělesné hodiny a zkomplikovat tak potřebný spánek. Jít spát a vstávat každý den ve stejnou dobu vám může pomoci dodržovat plán spánku.

4. Ponechání kyslíku doma, když jdete ven

Pro lidi s nízkou klidovou saturací, kteří potřebují kyslík, přechází bez kyslíku nadměrné napětí na srdce, říká Han. Pokud vám lékař předepsal dodací systém doplňkového kyslíku, který vás udrží v pohybu, je podle Nadace pro CHOPN Medicare povinen poskytnout vybavení.

5. Přeexponování sebe sama

Mírné cvičení může zlepšit využití kyslíku, svalové síly, energetické hladiny, nálady a spánkového režimu v těle, podle American Lung Association. Přechod přes palubu může být nebezpečný a způsobit zhoršení, říká doktor Schachter. “Lidé s CHOPN mají nižší cvičební prahy – nemohou cvičit do vysokých stupňů,” říká. “Ale pravidelné, mírné cvičení třikrát nebo čtyřikrát týdně je životně důležité.” “Americká plicní asociace doporučuje plicní rehabilitaci, strečink, aerobní cvičení a trénink odporu.”

6. Nikdy nepráší

Prach dráždí plíce a může zhoršit CHOPN. Měli byste se také vyhnout pasivnímu kouři a dýmům z barev nebo jiných chemikálií pro domácnost. Pokud se vám nedaří pravidelně uklízet dům, možná budete chtít najít někoho, kdo vám může pomoci. Lidé s CHOPN by se také měli vyvarovat používání krbu nebo kamen na dřevo.

7. Pitná soda

Pití sody vám může způsobit nejen přibývání na váze, ale samotný nápoj také obsahuje sycení oxidem uhličitým, což může způsobit, že se vám zvětší žaludek. “Když se váš žaludek nafoukne, tlačí se proti bránici, takže je pro vás těžší dýchat,” říká Schachter. Vyberte si zdravější alternativy a určitě zůstaňte hydratovaní.

8. Příliš mnoho kofeinu

Nápoje jako káva a čaj a jídla jako čokoláda obsahují kofein, stimulant, který vám může zabránit usnout. Pokud pijete nebo jíte kofein, zastavte se brzy odpoledne, říká Schachter. Dobrou zprávou je, že výzkum, stejně jako jedna studie publikovaná v září 2015 v Pulmonology Journal, nenalezla významnou korelaci mezi užíváním kofeinu a exacerbacemi CHOPN.

9. Nechte se dehydratovat

Bez dostatečného množství vody může váš hlen zhoustnout a lepit se na plíce, což přispívá k problémům s dýcháním. Pamatujte, že nápoje obsahující kofein a alkoholické nápoje vás mohou dehydratovat. Mezi nejlepší nápoje k udržení hydratace patří voda, káva nebo čaj bez kofeinu a přírodní ovocné šťávy.

10. Neustálý stres

Řešení chronického plicního onemocnění může být samo o sobě stresující; připočtěte si pracovní povinnosti a rodinné povinnosti a možná zjistíte, že se cítíte přehnaně stresovaní nebo naštvaní. Zvažte připojení k podpůrné skupině, díky které se budete cítit méně osaměle, umožní vám ventilovat své pocity a naučí vás lepší způsoby, jak se v určitých situacích vyrovnat. Také byste se mohli zeptat svého lékaře, zda byste měli vyhledat radu.

Více o CHOPN

Správa vaší únavy z CHOPN: 9 strategií pro zvýšení energie

Zhoršuje se vaše CHOPN?

7 příznaků, které byste měli promluvit se svým lékařem o vaší léčbě CHOPN

Přihlaste se k odběru našeho zpravodaje o zdravém životě!