33 бебета са се родили от началото на извънредното положение в Болница „Тракия“

Почти месец след началото на извънредното положение у нас заради COVID-19 Акушеро-гинекологично отделение на Болница „Тракия“ остава сред най-натоварените отделения в здравното заведение. Бременността не е процес, който можеш да поставиш на пауза, за да изчакаш по-добри времена, казва с усмивка д-р Калина Пиперкова, началник АГ отделение в болницата.
От 13 март – първия ден на извънредното положение, до днес тук са се родили 33 бебета. Особено натоварен се е случил 7 април – Световния ден на здравето и на медиците. На професионалния си празник акушер-гинеколозите са извършили 4 раждания – 2 нормални и 2 секцио. „Беше напрегнат ден, но и удовлетворяващ, защото няма нищо по-важно от идването новия живот“, каза д-р Пиперкова.
„Преди да постъпи в отделението задължително измерваме температура на всеки пациент. Той бива разпитан за контакти с лица, които са се завърнали от чужбина. Настаняваме бременните и родилките в самостоятелни стаи винаги, когато това е възможно. Досега не сме имали проблем в това отношение“, посочва още д-р Пиперкова.
Откакто е въведено извънредното положение, в АГ-отделение на Болница „Тракия“ действат строги ограничителни и хигиенни мерки. Всеки ден трите етажа на отделението се дезинфекцират по няколко пъти – включително дръжките на вратите, бутоните на асансьорите и всичко, до което медиците или пациентите може да се докоснат.
Всички медицински служители разполагат с нужните лични защитни средства, а в операционна се влиза само със защитно облекло. Персоналът е непрекъснато със защитни маски.
Силно рестриктивен е и пропусквателния режим в болницата. При изписване на новородено в отделението се допуска само бащата. Традиционната снимка на семейството пред иконата на Св. Иван Рилски се прави без присъствието на близки и приятели, които са задължени да изчакат пред болницата, спазвайки дистанция един от друг.
Силно намалял е броят на жените, които идват за преглед или консултация в кабинета по Акушерство и гинекология в МЦ „Трета поликлиника“. Във време на епидемия това е нормално и така трябва да бъде, посочва д-р Пиперкова. Преди карантината за една смяна тя е преглеждала над 20 жени – сега минават не повече от 4-5. „Бременните жени се пазят изключително стриктно. С много от тях не сме се срещали за консултация от доста време, тъй като преди карантината имаше грипна епидемия, а след това дойде извънредното положение. Но когато се налага това да се случи или имат остър проблем, идват за консутация или преглед с всички предпазни средства. Пред кабинета се допуска не повече от един чакащ, прегледите са със задължителна маска на лицето, навсякъде в поликлиниката са осигурени дезинфектанти за ръце.
„Здравето на хората не подлежи на ограничителни мерки. Имат ли проблем, пациентите трябва да си търсят лекарите, защото коронавирусът не отменя всички останали здравословни проблеми, които спохождат хората“, казва д-р Пиперкова.
Тя се надява, че ситуацията в България и света скоро ще се нормализира и че най-строгите ограничителни мерки ще отпаднат.