Информация за готовността на болниците в област Стара Загора за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19

Със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев бяха определени лечебни заведения за болнична помощ за активно лечение и съответните структури в тях, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 – неусложнени и нуждаещи се от интензивно лечение.
Със заповед на директора на РЗИ – Стара Загора д-р Станимир Станков се извърши проверка на място в лечебните заведения, относно готовността им за хоспитализация на пациенти с COVID-19. В комисията се включиха представители на РЗИ – Стара Загора, РЗОК – Стара Загора, лекари специалисти по анестезиология и интензивно лечение, включително и републикански консултант по специалността.
Констатира се, че в четири от болниците за активно лечение могат да бъдат осигурени допълнителни легла за лечение на пациенти в неусложнено състояние: УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” АД – Стара Загора, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” – Казанлък, МБАЛ „Тракия” ЕООД – Стара Загора и МБАЛ – Медицински комплекс „Свети Иван Рилски” ЕООД, клон Стара Загора. Структурите отговарят на здравните и архитектурни изисквания, подсигурени са с необходимата медицинска апаратура и консумативи и са обезпечени с медицински персонал.
По отношение на лечебните заведения, определени за лечение на пациенти с COVID – 19, нуждаещи се от интензивно лечение, в четири от болниците за активно лечение могат да бъдат осигурени допълнителни легла за интензивно лечение на пациенти с установен COVID-19: УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” АД – Стара Загора, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски” – Казанлък, МБАЛ „Тракия” ЕООД – Стара Загора и МБАЛ – Медицински комплекс „Свети Иван Рилски” ЕООД, клон Стара Загора. Структурите отговарят на здравните и архитектурни изисквания, подсигурени са с необходимата медицинска апаратура и консумативи и са обезпечени с медицински персонал.
Останалите лечебни завадения в област Стара Загора, включени в заповедта на министъра на здравеопазването, не могат да покрият изискванията на Приложение № 3 и 4, поради липса на достатъчно медицински персонал и медицинска апаратура.