ПП АБВ призовава президента Радев да наложи вето на новите разпоредби в Закона за енергетиката и да поиска становище на Конституционния съд за тях

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

ПП АБВ винаги сме имали активна позиция по темите на българската енергетика. Факт е, че през последните години са реализирани фундаментални стъпки за изграждането на ликвиден пазар на природен газ на база на „Газов хъб Балкан“, както и за категоричното разделяне между регулиран пазар (на който „Булгартрансгаз“ ЕАД продава на крайни снабдители или газоразпределителни дружества) и свободен пазар на природен газ в България (на база свободно договорени цени). Поради точно тази специфика на пазара у нас ролята и ангажиментът на българската държава да защити интересите на участниците на регулирания пазар е изключително голяма, особено в настоящата ситуация.
На 14.04.2020г. Народно събрание прие на второ четене в Пленарна зала законопроект за допълнение на Закона за енергетиката със сигнатура 054-01-27/31.03.2020. ПП АБВ не подкрепя неговото обнародване, тъй като той не защитава интересите на хората и бизнеса – редица текстове в него за нас са лобистки, спорни, противоречащи на законодателството на ЕС и на добрите практики на страните с развити енергийни пазари. От ПП АБВ настояваме, че не институциите и корпоративните интереси, а човекът трябва да е в центъра на всички мерки в системата на енергетиката, а резултатът от тях за крайния потребител да са: достъпна енергия и енергийна сигурност. Считаме, че това разбиране липсва в закона, той показва, че правителството няма визия за дългосрочно развитие на сектора, но също така е в противовес на идеята за ликвиден пазар на природен газ.
Обръщаме се към Вас като към лице, което олицетворява единството на нацията и е пазител на конституционния ред в Република България. Апелираме да упражните своите права да върнете за ново разглеждане в Народното събрание допълненията към Закона за енергетиката, приети от парламента на 14.04.2020 г., съгласно предоставените Ви пълномощия по чл. 101, ал.1 от Конституцията на Република България, както и да се обърнете към Конституционния съд на Република България за тълкуване на приетите допълнения.
Основните ни забележки са следните:
1. ПП АБВ приветстваме намалението на цената по дългосрочен договор за доставка на природен газ за България, но считаме, че то е твърде закъсняло. През последните две години настоявахме пред всички отговорни институции цената, по която България закупува природен газ от дългосрочния доставчик „Газпром Експорт“, да се намали в следствие от решението на ЕК от 05.08.2019г. Така, както сториха Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия в края на 2018 г. и началото на 2019 г. България създава прецедент в рамките на ЕС с налагане на ретроактивни мерки по отношение на регулираната цена на природен газ. Приетият подход в края на отоплителния сезон да се променят цени и търговски условия със задна дата няма да възмездят хората и бизнеса, а ще увеличат хаоса в системата и поставят изпитания пред ликвидността на пазара на природен газ в България. Законът създаде правен абсурд и административен и счетоводен хаос – ще доведе до корекция на огромен брой фактури между много юридически лица за големи стойности, до актуализация на ДДС декларации и до плащания/възстановявания на ДДС. Периодът, за който се прие изменение на цената, обхваща вече приключена финансова години. Няма становище от страна на Министерство на финансите и на НАП какви ще са последиците при промяна на ДДС декларации със задна дата и какво тълкуване ще се приложи за фирмите, които за разглеждания период са ползвали данъчен кредит. Хилядите коригирани счетоводни и финансови документи ще предотвратят проследяемост и прозрачност в калкулациите и ще попречат на бързото и лесно връщане на надплатените средства по сметки за енергия към крайните клиенти.

2. За нас от ПП АБВ основният недостатък на приетите текстове е, че те не гарантират надплатените суми да се върнат до крайните потребители. Настояваме още в същия месец, в който е прието изменение на Закона за енергетиката, хората да получат компенсациите в брой. Считаме, че това е силната и работеща антикризисна мярка, при това особено нужна в настоящата ситуация. Това обаче няма да се случи. Нещо повече, приети бяха откровено лобистки поправки „в случаите, в които краен снабдител на природен газ през някой от периодите по ал.2 не е купувал природен газ от обществения доставчик, за този период цените, по които крайният снабдител е продавал природен газ на клиенти, не се променят“. Обществена тайна е, че двете най-големи газоразпределителни дружества в Република България не закупуват газ от природния доставчик „Булгаргаз“ ЕАД. На практика крайните клиенти от десетки български градове като: Асеновград, Бургас, Велико Търново, Варна, Габрово, Мездра, Монтана, Пазарджик, Петрич, Пловдив, Русе, София, Стара Загора, Ямбол и др., болници, училища и детски градини няма да получат надплатените суми за минали периоди. Няколко милиона крайни клиента, които нямат възможност да променят своя доставчик на природен газ, са ощетени и това продължава и към момента, а техните газоразпределителни дружества формират свръхпечалба. По този начин държавата абдикира от основното си право да защитава интереса на обикновения човек, част от регулирания пазар, като го ощетява за сметка на корпоративни интереси. Освен че води до тежка социална несправедливост, Законът налага и дълготрайни структурни вреди на пазара.
3. Приетият закон засяга цената на природен газ за балансиране – елемент от свободния пазар на газ, не от регулирания. Притеснителен е фактът, че през по-голямата част от 2019 г. в България са били нарушени изискванията на европейския Регламент (ЕС) №312/2014 на Комисията за установяване на Мрежов кодекс за балансиране на газопреносните мрежи. За периода от 15.04.2019 г. до 01.01.2020 г. у нас няма правно основание на каква база се е определяла балансиращата цена на природния газ. Сега с нейната промяна със задна дата редица търговци и фирми ще трябва да възстановят на „Булгартрансгаз“ ЕАД разлики по балансираща цена. Това в момент на криза може да доведе до допълнителни фалити на компании. Нарушаването на европейския регламент и прилагането на непазарни практики за намеса на държавата създава реалната опасност десетки български и европейски търговци на природен газ да заведат търговски дела срещу държавата. Доверието им в пазара на природен газ е унищожено а това застрашава работата на борсата и на „Газов хъб Балкан“ и на свободния ликвиден пазар като цяло. Нашите опасения се потвърдиха и от от Европейската комисия в нейното писмо до българската държава от 03.04.2020 г.

4. ПП АБВ винаги последователно се противопоставяме на безразборния законодателен процес и безбройните изменения в закони, внасяни „на парче” и написани „на коляно”. Имаме основания да разглеждаме допълненията към Закона за енергетиката за част от тази поредица, тъй като той бе приет без обществено обсъждане и без оценка на въздействието от него и създава повече проблеми, отколкото да ги решава. В същото време без промяна на закон „Булгаргаз“ ЕАД ще се договаря със свои клиенти на свободния пазар с анекси, отново без прозрачност как.

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,
С оглед на гореизброените мотиви, ПП АБВ апелира към Вас да използвате законовото си право да наложите вето на гласувания от Народно събрание на 14.04.2020 г. проект за допълнение на Закона за енергетиката със сигнатура 054-01-27/31.03.2020 и да се обърнете към Конституционния съд на Република България за тълкуване на приетите изменения с ретроактивно действие. Според нас в този си вид Законът нарушава интересите на хората и бизнеса среда в сектора и е в разрез с европейското законодателство. Вярваме, че връщането му за повторно обсъждане в Парламента ще позволи по-широки дискусии на спорните текстове, чрез които ще се избегнат всякакви потенциални негативни последици за крайните потребители и търговските участници. Упражняването на правото Ви на вето ще е ясен знак за обществото, че президентската институция е твърдо решена да спре превземането на държавата и енергийната система от частни интереси.
В заключение се обръщаме към Вас и с молба за среща с нас, за да можем да представим подробно аргументите по нашите мотиви, както и всички останали такива, ненамерили място в настоящото писмо.

15.04.2020 г. С уважение, Румен Петков (п)
гр. София Председател на ПП АБВ