Второ Възкресение

На Второ Възкресение, в двора на Катедралния храм „Св. Николай” в Стара Загора, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи Пасхално вечерно Богослужение. По време на изнесената служба свещенослужители прочетоха Светото Евангелие на английски, немски, френски, латински, португалски, турски, румънски, албански, италиански и други.

От църковния амвон владиката прочете патриаршеското и синодално послание за празника, което за първи път е достъпно и на английски език. (Вижте линковете по-долу.) „В деня на Възкресението нашата мисъл и нашата молитва е за всички онези, които вече не са между нас – да бъдат опростени, помилвани и приети от Небесния наш Отец и да получат дял в Царството на светлината и вечния живот. Молим се и за тези, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота.”, обръщат се към миряните синодалните архиереи.
Снощи, точно в полунощ, отново в двора на Катедралния храм „Св. Николай” започна Великденското (Пасхално) богослужение, на което митрополит Киприан отправи архипастирския си благослов за Христовото Възкресение. След това в църквата бе отслужена Божествена св. литургия. Десетки хиляди използваха възможността да участват в събитията чрез излъчванията им в социалната мрежа Facebook, а малцината в храма спазваха изискванията на Националния оперативен щаб.
Продължават богослуженията и през Светлата седмица. На Светли Понеделник, в 09:30 часа, ще бъде отслужена св. Божествена Златоустова литургия в манастирския храм-паметник „Рождество Христово” край град Шипка. На Светли Вторник службата е в Девическия манастир „Св. Николай”, гр. Мъглиж, на Светли Петък – Живоприемни източник – в храм „Св. Живоприемни източник”, гр. Свиленград, а на Томина Неделя – в Девическия манастир „Въведение Богородично”, гр. Казанлък.