Доц. Ани Златева: „Искам да възпитавам естетика в хората”

Доц. Ани Златева е главен секретар в Тракийски университет – Стара Загора, доцент по теория и методика на изобразителното изкуство и известен скулптор на пясъчни фигури.

Студентите от Педагогическия факултет, имат късмета да им преподава човек, който освен посветен на науката, е част от реалната практика на изобразителното изкуство, както в страната, така и по света – доц. Ани Златева.
Съвсем наскоро тя се завърна от мащабен проект в Нидерландия – Фестивал на пясъчни фигури, посветен на Втората световна война, където заедно със съпруга си са възпроизвели от пясък операция „Маркет гардън” (най-големият въздушен десант в световната военна история). Те са неразделна част и от бургаския фестивал на пясъчните фигури и са единствените, които са канени да творят зад граница.

Какъв е пясъкът, с който се изработват пясъчните скулптури?

Доц. Златева: Пясъкът е най-обикновен, но навсякъде е различен, заради различното съдържание на глина в него. Най-лесният за работа пясък е в Италия, в Римини, но той е най-малко издръжлив, защото е плажен пясък.

Каква беше целта на проекта, в който участвахте в Нидерландия?

Доц. Златева: Това е един голям скулптурен парк, в който всяка година се прави различна тема. Тазгодишната е посветена на Втората световна война. Парадоксално беше, че когато започвахме работата по тази тема светът не беше в това извънредно положение и когато започна си мислех кое е по-страшното – да участваш във война или да си застрашен от неизвестен за науката вирус.

Какъв беше Вашият труд в проекта?

Доц. Златева: Това беше най-голямата композиция, която сме правили до сега със съпруга ми Георги Златев. Тя е с дължина 12 метра и с височина почти 5 метра, посветена на операцията „Маркет гардън”, която е най-мащабният въздушен десант, 35 хиляди парашутисти са спуснати, но битката е неуспешна за съюзниците тогава. Наситена е с много фигури, които изпълняват различни военни действия.

Колко скулптори участваха в този проект и колко фигури бяха изработени?

Доц. Златева: Фигурите са стотици, а скулпторите бяха над 20 от различни държави, но не всички успяха да дойдат заради извънредното положение, което нас ни свари там.

Ще може ли да бъде видян Фестивалът от широката публика, при тези условия?

Доц. Златева: Организаторът продължи работата по довършване и се надява, че ще може да отвори през септември, като най-оптимистичната прогноза е юни месец. Пясъкът е много издръжлив в Нидерландия и скулптурите могат да се запазят до следващата година.

Как реагират студентите на Вашата работа, проявяват ли интерес?

Доц. Златева: Да, голям, всички те са посещавали Фестивала на пясъчните фигури в Бургас, изпращат ми снимки пред моята фигура и винаги с възторг реагират на това изкуство. Пясъчната скулптура е достъпна за широката публика, но на мен точно затова ми харесва, защото скулптурата като едно прекалено елитарно изкуство понякога е толкова затворено, че за голяма част от обществото то остава недокоснато. Когато правя пясъчна скулптура, аз се старая да направя най-доброто, на което съм способна, защото естетиката и вкусът по този начин се възпитават. И по този начин искам да покажа, че това, което правя там и което правя в университета е едно и също – бих желала да възпитавам естетика в хората.

Къде сте направили най-добрите си скулптури?

Доц. Златева: В много и различни фестивали съм участвала, но най-добрите са последните – тези в Нидерландия.

А имате ли любима Ваша скулптура?

Доц. Златева: Да, от последните в Нидерландия – репродукция на една живописна картина, превръщането на „Пазете се от лукса” на Ян Стен в скулптура.