Засилен интерес към имоти в селата

През последните седмици силно се активизира търсенето на имоти в селата, породено от кризата с пандемията от коронавирус и търсенето на алтернативи на градските жилища и затворена среда. По информация на Асоциация на българските села на база данни от кметове на села, а също и агенции за недвижими имоти, завишено търсене има във всички региони на България. Силно се е активизирал ипазарът на селски имоти в селата около Стара Загора

Засиленето търсене и сделки за имоти в селата са главно от страна на млади семейства в активна трудова възраст, които имат имоти в градовете, но търсят алтернативно място за “бягство” на село. Увеличава се делът на живеещите млади хора в селата, които упражняват свободни професии, главно в сферата на IT и дизайнерските услуги.

Макар и все още сравнително малко, увеличава се броят на постоянно заселилите се млади семейства на село, които освен със свободни професии, се занимават с чисто земеделие, селски туризъм и неземеделски услуги. Основен фактор в този контекст е наличието на интернет, хубава земеделска земя (почва), гледки и транспортни връзки, не толкова – архитектура или ново строителство имоти.

Запазва се стабилно търсенето на къщи в селата и от граждани, които навлизат в пенсионна възраст и решават да живеят по-спокойно и сред чиста природа на село.

Ценовият диапазон на селски имоти е в голяма ценова ножица, в зависимост от локацията, видът на имота и типа на строителството. Стандартният модел за селска къща в България включва жилищна постройка с квадратура до 120 кв.м. + двор около 0.7-1.0 дка + стопанска постройка или гараж.

За оживените села в близост до областните центрове на Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Русе, Бургас, средните цени на къща с двор са в диапазона 38 000 – 60 000 лв.