151 случая по превенция на изоставяне на новородено

8 семейства са утвърдени за осиновители през 2019 г. в Стара Загора. Това са семейства и отделни граждани, които по време на проучването са преминали специално обучение. Отдел “Закрила на детето” е работил през миналата година по 151 случая по превенция на изоставяне на дете.

Отделът е работил по общо 151 случая по превенция на изоставянето, като част от тях касаят предотвратяване на изоставянето на новородено дете. Продължи доброто взаимодействие и прилагането на модела на информиране и съвместна работа между ОЗД/ДСП – Стара Загора и Родилно отделение към УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” АД – Стара Загора, насочен към превенция на изоставянето на новородени деца. В ОЗД работи служител, който пряко отговаря за родилното отделение, получава информация за постъпилите бременни и родилки, както и информация за майки, заявили желание да изоставят детето си или при които има такъв риск. Социалният работник осъществява срещи с майката, оказва й подкрепа, информира я и я консултира относно социалните услуги в общността, издирва и осъществява срещи с близките на майката, извършва проучване, взаимодейства с други отдели “Закрила на детето”, за да се предотврати изоставянето.

През годината са издадени 10 направления, с които бременни жени и непълнолетни момичета или майки, родили деца, които не разполагат с условия и подкрепа в грижите за детето, бяха насочени за дългосрочно ползване на услугите в Звено “Майка и бебе”.