20 фалшиви декларации при преминаване през КПП на Стара Загора

Установени са 20 фалшиви декларации при преминаване през КПП на Стара Загорац- съобщава Радио Стара Загора. В периода на извънредното положение се отчита спад в регистрираната престъпност с 14 % в сравнение със същия период на 2019 г. и 2 % ръст в разкриваемостта.

6 000 декларации, подадени за преминаване през контролно-пропускателните пунктове на Стара Загора в периода на действието им, са проверили служителите на сектор “Противодействие на икономическата престъпност”. От тях са установени 20 декларации с неверни данни, съобщи директорът на ОД на МВР старши комисар Стоян Стоянов. По тази причина са образувани 14 досъдебни производства, заведени са 6 преписки, по които ще се вземат административни мерки. Досъдебните производства са срещу лица, които са декларирали, че преминават през КПП-тата, за да отидат на работа, а в същото време са регистрирани в бюрото по труда като безработни и получават обезщетение, допълни старши комисар Стоян Стоянов.При тестването за коронавирус на служителите на ОД на МВР за не са установени заразени полицаи, информира още старши комисар Стоян Стоянов. Всички полицаи, които са работили на първа линия – при охрана на КПП-та и проверка на карантинираните са получили допълнителните 650 лева заедно с априлските си заплати.
Няма установени измами или опити за измами, свързани с разпространението на COVID-19.

Тревожна тенденция е, че в последните две седмици са установени двойно повече шофьори, които сядат зад волана след употребата на алкохол или упойващи вещества. Като цяло за периода на извънредното положение се отчита спад в регистрираната престъпност с 14% в сравнение със същия период на 2019 г. и 2% ръст в разкриваемостта.