Санкциите остават

Всички санкции за неспазване на противоепидемичните мерки се запазват и след края на извънредното положение. Запазват се глобите за нарушение на противоепидемичните мерки и неспазване на карантина.

След 13 май органите на реда ще продължат да глобяват всички нарушители с от 300 до 1000 лева, а при повторно нарушение сумата скача от 1000 до 2000 лв. Остава и санкцията за неспазване на задължителната изолация на болни и доказани контактни на тях лица – 5000 лв.

Очаква се санкциите да продължат да бъдат в сила поне още два месеца след изтичането на срока на извънредното положение.

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват. Възобновява се разглеждането на всички дела. Работа ще подновят и нотариусите, ще се извършват и вписвания. През следващите два месеца няма да има запори на сметки, заплати и пенсии на длъжници. Извънредна епидемична обстановка ще може да се обявява от кабинета, по предложение на здравния министър.
Външното оценяване на учениците след четвърти и десети клас ще бъде извършено през следващата учебна година. Още два месеца ще действат мерките за защита на длъжници. Остава и мярката 60 на 40.

А 60 дни неплатен отпуск тази година ще се смятат за трудов стаж.

Етикети:,