„Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД и „Зара бус” ООД на загуба

„Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД и „Зара бус” ООД, търпят загуби от въведеното извънредно положения. Близо 75 процента е намалял за месец пътникопотока в градския и междуселищен транспорт.

В резултат на въведеното извънредно положение и приетите мерки за предотвратяване разпространението на коронавирус е все по-отчетлива тенденцията за намаляване броя на пътниците в градския и междуселищния транспорт, извършвано от общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД и „Зара бус” ООД. Те реализират големи финасови загуби от дейността.

Мерките за ограничаване на заразата /поставяне под карантина, социална изолация, ограничаване до минимум излизанията и от 22.03.2020 г. спиране на всички междуселищни линии за Община Стара Загора/, са довели до много голям отлив на пътници, от там и до срив на приходите с около 70- 75%, спрямо обичайните нива по това време на годината. На ден се реализират около 12 хил.лв. по-малко приходи, или 360 хил. лв. месечно. От 09.04.2020 г. се възстановиха междуселищните превози, което върна оперативните разходи почти на обичайното ниво. Пътникопотока и свързаните с него приходи, не могат да бъдат прогнозирани, което създава допълнителна несигурност.
Дружеството е в тежко финансово положение, поради общия спад на потока от пътници, повишаването на застраховките гражданска отговорност, въвеждането на тол такси и други основни за транспортната дейност разходи. Предоставената от Държавния бюджет и Община Стара Загора субсидия не успява да компенсира загубите при нормално изпълнение на курсовете.

Изчислено спрямо изминатите километри от всички МПС на ден и общия приход от продажби на билети, средно за периода 13-19 март общият им приход е 0.12 лв/км с вкл.ДДС. Минималния приход, който покрива базовите разходи е както следва 1.07лв/км с включено ДДС за МПС до 18 места и 1.18лв./км. с вкл.ДДС за МПС до 32 места.

Съобразно предписанията за социална изолация и избягване на пътуване с масов транспорт, дружеството отчита рязък отлив на пътуващи и поетапно редуцира маршрутни разписания с нула или 1-2 пътуващи по направление, за периода на Извънредното положение. Към 19.03.2020 г. превозните средства за обществен транспорт са изминавали – 1476 км на ден от Областна транспортна схема, от които 481 км. с автобуси до 32 места, и 655 км. от Общинска транспорта схема, от които 345 км. с автобуси до 32 места.
Към 19.03.2020 г. изчислените данни загубите на дружеството са – 660.70лв на ден само за изпълненето на Общинската транспортна схема.