Извънредна епидемична обстановка

Посочва се, че задължителна изолация в болнични условия се прилага при пациенти над 60 г., с придружаващи хронични заболявания – независимо от формата на протичане на заболяването. Лицата с тежко протичане на болестта задължително постъпват в болница. Същото важи и за хората, при които няма възможност за изолация и лечение в домашни условия.

Изолация в домашни условия за 28 дни се предприема при положителен тест COVID-19, считано от датата на теста. На такава изолация подлежат безсимптомните носители на вируса и хората с леки оплаквания без хронични заболявания. Срокът може да се удължи, ако след изтичането му пациентът все още е с положителен тест.

При неспазване на предписание за изолация нарушителите се наказват с лишаване от свобода до 3 години и глоба до 10 хиляди лева, а при епидемия, пандемия със смъртни случаи или извънредно положение – затвор до 5 години и глоба до 50 хиляди лева.

Документът описва и налагането на карантина за контактните лица. Записани са и инструкции за хигиенните мерки при домашна изолация.

Четвъртата заповед се отнася до временната забрана за влизане в страната.

За периода от 14 май до 14 юни се забранява за влизането в България на чужденци, независимо от гражданството им.

Изключение се прави за тези, които пребивават постоянно или дългоросчно у нас и за техните семейства. Същото важи и за лица, пътуващи по хуманитарни причини.

Изключения се допускат за няколко специфични категории, свързани със служебните им задължения: чуждестранни официални лица, медицински специалисти и социални работници, сезонни работници в земеделието и туризма, служители от транспорта, погранични работници, заетите с медицински доставки и граждани на ЕС, ангажирани с критичната инфраструктура и значими икономически проекти – с удостоверение от министъра на икономиката или друг министър, отговарящ за съответната дейност.