Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание и евродепутатът Андрей Новаков обсъдиха политиката на ЕС в областта на екологията

Емил Христов, зам.-председател на Народното събрание и евродепутатът Андрей Новаков обсъдиха актуални за страната и за региона на Стара Загора теми по време на среща днес. Българският представител в Европейския парламент е защитник на тезата, че „Мини Марица-изток“ ЕАД и топлоелектрическите централи в комплекса трябва да работят, докато има въглища в находището. Андрей Новаков е категоричен, че ще продължи да защитава интересите на българския въгледобив пред привърженици на „Зелената сделка“. Той уточни, че българските евродепутати работят усилено за каузата да бъдат преразгледани параметрите на споразумението, тъй като на фона на икономическата криза, предизвикана от COVID-19, не е редно определени държави да ликвидират стратегически за икономиките им предприятия и отрасли.
Емил Христов сподели мнението си, че амбицията на Европа да бъде спасител на света от климатичните промени не се приема еднозначно дори в самата Европа. Цената, която хората в личен план трябва да платят, ще бъде много висока и то в момент, който е много тежък за всяка национална икономика. След първоначалния ентусиазъм от страна на някои европейски политици, днес е нужно темата да се преосмисли разумно и в контекста на днешния ден. Политическите грешки е възможно да доведат до оскъпяване на европейските стоки и това ще ги направи непродаваеми, счита Емил Христов.
Сред приоритетите на региона и в частност на Стара Загора са здравеопазването и образованието, сподели Емил Христов. Андрей Новаков изрази своята готовност и желание също да помогне за развитието за града. Той ще посети съвсем скоро Стара Загора и уточни, че в качеството си на евродепутат от ГЕРБ ще открие свой офис, за да бъде по-близо до хората и да помага реално за решаване на техни конкретни проблеми.