Редуциране на курсове в някои маршрутни разписания

Временно редуциране на курсовете в някои маршрутни разписания, искат от “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД. Промяната няма да влоши транспортната услуга и в същото време ще намали оперативните разходи на дружеството.

Предвид въведената извънредната епедимична обстановка и действащите мерки за предотвратяване разпространението на коронавирус, се отчита тенденция за поетапно възстановяване, но в намален обем на броя на пътниците в градския и междуселищния транспорт, който се извършва от общинското дружество “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД. Остават затворени училища. Вследствие на това не се очакват значителни промени в пътникопотока.
В Община Стара Загора е постъпило писмо, с което Управителя на дружеството информира, че при намален пробег в работен ден с 2028 км., приходите от листови билети и абонаментни карти са около 70% от приходите преди обявяването на извънредното положение и предлага да му бъде осигурено технологично време за възвръщане на пътникопотока по автобусните линии. Счита че временно редуциране на курсовете в някои маршрутни разписания, няма да влоши транспортната услуга и в същото време ще намали оперативните разходи на дружеството.
Затова във връзка с намаления пътникопоток и реализираните загуби до настоящия момент, кметът Живко Тодоров, предлага Общински съвет Стара Загора, като принципал на “Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД, да даде своето съгласие за временно спиране изпълнението на малък брой курсове в ненатоварени часове на деня от общинската транспортна схема, обслужвана от дружеството.

Честотата на преминаване на градския транспорт в пиковите часове на деня ще се запази, за да се осигури превоза на гражданите до работните им места. Промените ще важат за някой линии до 14 юни.