Окръжен съд – Стара Загора осъди мъж, дал подкуп на полицай

Окръжен съд – Стара Загора осъди 28-годишния А. И. на наказание от четири месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено с изпитателен срок от три години, както и му наложи наказание глоба в размер на 100 лева.
Подсъдимият е признат за виновен в това, че на 03.05.2020 г. в гр.Стара Загора дал подкуп – парична сума в размер на 20 лева – две банкноти по 10 лева, на старши полицай към ОД на МВР гр.Стара Загора, за да не извърши действие по служба – да уведоми служител на сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР гр.Стара Загора за налагане на наказание „Глоба“ с фиш във връзка с установено административно нарушение на Закона за движение по пътищата, извършено от подсъдимия като водач на лек автомобил.
Управляваният от подсъдимия автомобил бил спрян на контролно-пропускателен пункт, находящ се на ул.„Загоре“, гр.Стара Загора. При извършване на проверката, полицейски служител установил, че залепеният на предното стъкло на автомобила стикер за годишен технически преглед е с изтекъл срок. Представителят на органите на властта изискал всички документи от водача, след което отишъл до патрулния автомобил. Седнал на шофьорската седалка, оставяйки вратата отворена, където същевременно застанал подсъдимият. След като А. И. разбрал, че предстои да бъдат повикани на мястото служители на Сектор „Пътна полиция“, извадил от чантичка си две банкноти с номинал 10 лева и ги пуснал в патрулния автомобил на пода до шофьорската седалка с намерение да предотврати ситуацията.
Наказателното производство срещу подсъдимия премина по реда на съкратеното съдебно следствие. Съдът приложи процедурата, след като подсъдимият призна изцяло вината си и изложените в обвинителния акт факти и обстоятелства и изрази съгласие да не се събират доказателства за тези факти.

Присъдата подлежи на въззивно обжалване и протестиране в 15-дневен срок пред Апелативен съд – Пловдив.

ЗАБЕЛЕЖКА: Съгласно чл.16 от НПК обвиняемият се смята за НЕВИНЕН до установяване на противното с влязла в сила присъда.