На Спасовден – митрополит Киприан служи в храм „Св. Възнесение“, с. Богомилово

На Спасовден, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи св. Божествена Златоустова литургия в храм „Св. Възнесение”, с. Богомилово, който отбелязва 80 години от освещаването си. Празникът започна още вчера, с вечерня, концерт на трио „Реверанс” и представяне на книга за историята на храма.

„До вчера ние се приветствахме един друг с думите Христос Воскресе, а днес вече казваме Христос се Възнесе. Пътят на човек към небето е тесен път и ние вървим по него не сами за себе си, ние вървим след Христос. На този път ще има предателства, страдания, Голгота и Възнесение. Именно днешният ден е надеждата, че всичко, което става на този свят, това не е цел. Ние не може да си поставим някаква крайна цел, защото ние сме създадени не за смърт, а за вечен живот. Всеки от нас е преживял момент, когато изведнъж нещо се е променяло отвътре, когато от съприкосновението с Бога, целият свят е ставал друг. И тогава ние вече сме разбрали, че всички наши дела нямат цена и не са толкова важни. Ние трябва да мислим за небето. Трудно е да откъснем своите мисли, своето сърце, от това, което виждаме и с което живеем днес, защото на нас днес не ни е необходима и супата, и дрехата. За нас е важно Царството небесно, което прави човека свободен и поставя всичко на мястото му. Светът не трябва да държи човека в робство на земните и човешки временни грижи, защото всичко това рано или късно се обезценява. Бог е Царят. След Него трябва да вървим, в тесния път на Царството небесно.”, обърна се към миряните владиката.

От името на Църковното настоятелство при храм „Св. Възнесение”, с. Богомилово, енорийският свещеник Цветан Иванов връчи почетни грамоти в знак на благодарност за оказаната помощ, уважението и отзивчивостта през годините на: Димитър Ангелинов, Апостол Чахов и Георги Чахов, както и на семейството на Янка и Марин Маринови, които издадоха безплатно 200 броя от книгата, посветена на историята на църквата.

„Изказвам благодарност на всички тези хора. Винаги е добре, когато има спомоществуватели, за да може да запазим храма като облик, но не бива да забравяме, че той не е само сграда. Той се гради от хората, които са вътре в него. Господ да помага и да запази всички нас, както толкова години запазва Вашия храм, който чества 80 години от своето основаване, с всички онези свещеници, които минаха през него, които съхраняваха, насърчаваха, учиха и дръзновяваха да търсят и предават Божието слово между всички Вас, които днес сте в храма Божий. Всички трябва да възнасяме душите, молитвите си и благодарностите си към Бога, за даровете, които ни дава.”, каза в края на службата митрополит Киприан.

На 31 май – ✝ 7 Неделя след Пасха ­ на св. Отци от Първия вселенски събор. Св. ап. Ермий. Св. мчк Ермей, ще бъде отслужена св. Божествена Златоустова литургия в Митрополитския храм „Св. Димитър” – Ст. Загора. Посрещането на архиерея е в 09:15 часа, а началото на св. литургия в 09:30 часа.