Тъжен край

Черният лешояд Сливен, който стана известен с пътуванията си през последния месец, бе открит мъртъв в резервоар за отпадни води на животновъдна ферма, край село Суха Хнилица, Украйна. Най-вероятно птицата е примамена от мъртво куче, което се е намирало в резервоара, кацнала е, но не е успяла да излети.

Птицата е с произход от дива популация, излюпена през 2017г., спасена и дарена на България от правителството на Екстремадура, Испания. Освободена е на 23.05.2019г., в района на Котел, Източна Стара планина в рамките на проект „Светло бъдеще за черния лешояд”, който цели завръщането на вида в България.

Подаденият от екипа на проекта сигнал, е препредаден по верига от местни еколози в Украйна – което позволи бързото намиране на птицата, но за съжаление вече мъртва. Това е най-бързата до момента реакция, последвала по сигнал на Зелени Балкани, буквално в рамките на два часа местните групи от Украйна са успели да осъществят проверка на терен!

За тях присъствието на черен лешояд в тази част на Източна Украйна е голяма рядкост, тъй като Харковската област е отдалечена от естествения ареал на вида. Въпреки това, за последните няколко години има единични наблюдения на вида от местни експерти.

Въпреки трагичния край, този случай показва, че връзката и сътрудничеството между колеги от различни природозащитни организации и държави е на високо ниво, което вдъхновява специалистите да продължават работата си!