Ефективно наказание за водач на лек автомобил, шофирал след употреба на алкохол и без да има свидетелство за управление

Районен съд – Стара Загора одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Стара Загора, 35-годишния Н. К. и защитника му, по силата на което обвиняемият ще търпи общо наказание в размер на десет месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим.

Обвиняемият се призна за виновен в това, че на 22.10.2019 г. в село, в община Стара Загора, е управлявал лек автомобил, без съответното свидетелство за управление на моторно превозно средство, в едногодишен срок от наказването му по административен ред с Наказателно постановление. За това престъпление на обвиняемият е наложено наказание в размер на седем месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим на изтърпяване.

Обвиняемият се призна за виновен и в това, че на 22.10.2019 г. в същото село е управлявал лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 0,80 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство „Алкотест Дрегер“, след като вече е бил осъден за управление на моторно превозно средство след употреба на алкохол. За извършеното престъпление наложеното наказание е десет месеца лишаване от свобода при първоначален „строг“ режим.

За двете престъпления се определи едно общо наказание в размер на по-тежкото от тях, а именно десет месеца лишаване от свобода, което обвиняемият ще търпи при първоначален „строг“ режим на изтърпяване. Времето, през което Н. К. е бил с мярка за неотклонение „задържане под стража“, ще бъде приспаднато от така определеното общо наказание.

Одобреното споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.