Над 350 старозагорци, останали без работа, са подпомогнати чрез благотворителна кампания

Отчет за изразходваните средства събрани в благотворителна кампания за подкрепа на нуждаещи се старозагорци по време на извънредното положение, направиха днес доброволците от СНЦ „Брат за брата“ Стара Загора. Те обявиха, че ежеседмично са подпомагали над 350 души от над 100 семейства с доставка на хранителни продукти и санитарни принадлежности. Инициативата се осъществи с подкрепата на Община Стара Загора.

По дарителската сметка на Сдружението са събрани близо 48 хиляди лева. С част от средствата са осигурени пакети с най-необходимите продукти за старозагорци, пострадали от извънредното положение, въведено заради заплахата от коронавируса, които са загубили работата си или са били в неплатен отпуск. Похарчената сума е малко над 16 хиляди лева. Останалите средства, събрани по време на кампанията, на стойност близо 32 хиляди лева, ще бъдат съхранявани за покриване на разходите, отново в подкрепа на нуждаещи се, при евентуална втора вълна от разпространението на COVID-19, през идните месеци. В случай че няма такава, парите ще бъдат разпределени за деца, които имат нужда от скъпоструващо лечение, обясниха ръководителите на Сдружението Антон Лазаров и Евгени Иванов.

„Десетки са фирмите от града, които подкрепиха кампанията с хранителни и нехранителни продукти“, разказа Лазаров. Той благодари на Спортен клуб по риболов, с председател Валентин Тотев, членовете на който са съдействали при транспортирането на пакетите. За каузата местната структура на Български червен кръст е дарила хранителни продукти, а родителите на малчугани от детска градина „Светулка“също са дарили полагащите им се хранителни продукти.

Лазаров изказа благодарност и на директора на „Социално подпомагане“ Павлина Делчева, която е оказала помощ при установяване достоверността и доказване на нужда от заявителите.
От СНЦ „Брат за брата“ обявиха и патриотичен онлайн конкурс. В него ще могат да се включат деца и ученици до 12-годишна възраст. Участниците ще трябва да изпратят видеоклип, в който рецитират патриотични стихове. Тримата събрали най-много харесвания ще получат ваучер за закупуване на книги и ученически пособия на различна стойност.

Сдружението е създадено преди три години и в него членуват около 50 мъже на възраст от 20 до 38 години. Официално е регистрирано преди повече от година и за този период са организирани и проведени няколко благотворителни кампании.

По време на пресконференцията зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева съобщи, че паричните средства постъпили по дарителската сметка, открита от Община Стара Загора, в подкрепа на борбата с коронавируса са 93 555 лева. С решение на Общински съвет, със сумата от 60 000 лева е закупен модерен респираторен апарат за нуждите на УМБАЛ „Проф.д-р. Стоян Киркович“. С останалите средства са закупени защитни средства.

Над 200 хиляди лева от общинския бюджет са били отделени за закупуване на дезинфектанти, маски, ръкавици и предпазни средства, както и за заплащане на извънреден труд на работещите, които извършваха доставка на пакетирани храни и лекарства през почивните и празничните дни. По-голяма част от ресурса е отделен за закупуване на материали за обеззаразяване на обществени места, както и осигуряване на безплатните услуги, през този период- за потребителите на Млечна кухня, Диетичния стол и Социалния патронаж