Нова розоварна отвори врати в Община Павел баня

Над 10 са действащите розоварни в Павел баня, а розовите масиви се простират на площ от над 10 000 дка. Най-новата розоварна разполага с 10 казана и с капацитет за обработка на 15 тона розов цвят на ден. Идеята на собственика е освен розово масло там да се произвеждат и хранителни добавки по стари домашни рецепти за лечението на редица заболявания.

Заключена между меките склонове на Средна гора и страховитите зъбери на Стара планина, Долината на розите е идеалното място за отглеждане на маслодайната роза, или сорт дамасцена. Капчици масло от българска роза влизат в състава на най-реномираните парфюмерийни марки по света. Цената му е изключително висока. Нищо чудно, че производството на т. нар. „течно злато“ се е превърнало в доходоносен поминък за местните хора, както и в търсена туристическа атракция.

Розопроизводството в община Павел баня се е оформило като един от основните икономически отрасли, което заедно със силно развития балнеоложки туризъм е предпоставка за все повече инвестиции.

Още по темата може да видите на емисята „Новини“ по ТВ СТЗ.