Спекула с храни и лекарства в Пловдив, Стара Загора и Кърджали

3 524 проверки са извършени в района на Апелативна прокуратура – Пловдив за завишени цени при продажбата на лекарства и храни по време на извънредното положение.

Ревизиите са в периода от 16 март до 13 май, извършени от шестте окръжни прокуратури в апелативния съдебен район под пловдивско ръководство – Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Хасково, Кърджали и Смолян. Целта им бе да се установи има ли спекулативно завишаване на цените при продажбата на лекарства и хранителни стоки в магазини, аптеки и през интернет.

Констатирани са 88 нарушения, от които най-много – 73 са в Пловдивска област. Другите са на територията на Стара Загора и Кърджали. Съставени са 33 акта за административно нарушение, 18 от които са в региона на Пловдив.

По време на проверките са направени 240 предписания по прилагане на противоепидемичните мерки в шестте области. Няма обаче данни за престъпления.

Не е установено значително или спекулативно завишени цени на предпазни средства от страна на производители и търговци, с изключение на една дрогерия в област Стара Загора. Магазините за хранителни стоки са действали в съответствие с нормативните изисквания и мерките, взети при извънредното положение в страната, отчитат от Апелативна прокуратура – Пловдив.