Излюпиха се белошипи ветрушки

Преди ден в една от изкуствените гнездилки, поставени от екипа на Зелени Балкани, в село Левка се излюпиха първите белошипи ветрушки за тази година.

Малките са две и са поколение на птици, освободени в района преди години в рамките на дейностите по проект „Възстановяване на белошипата ветрушка” LIFE11 NAT/BG/360.
Отбелязването на щастливата новина стана възможно, благодарение на камерите за видеонаблюдение, поставени в дома на двойката.

По данни на екипа на Зелени Балкани към настоящия момент числеността на двойките белошипи ветрушки е сходна с предходните години, като се колебае между 10 и 15 двойки.

Припомняме, че завръщането на белошипата ветрушка у нас след отсъствието й десетилетия от природата на България, стана възможно благодарение на усилията на Зелени Балкани.

Тези дребни птички са добри помощници на човека в борбата с неприятелите, тъй като голяма част от храната им се състои от насекоми и мишевидни гризачи.

Интересен е фактът, че близките наблюдения на вида ни показват и богатото биологично разнообразие на района, посредством уловената от птиците плячка. Така, например, успяхме да регистрираме един късокрак гущер (Ablepharus kitaibelii), плячка в едно от гнездата на белошипите ветрушки.