Проект на EVN “Живот за царския орел” с номинация за награда от ЕК

Електроразпределение Юг (част от EVN) e първата инфраструктурна компания в България, координиращ бенефициент на проект по програма LIFE.

Проектът „Живот за царския орел” (Life for safe grid) е номиниран от ЕК сред 15-те финалиста за наградите по LIFE проекти 2020. Той ще се състезава в следните три категории – Околна среда, Природа или Действия по климата. Победителите ще бъдат избрани от жури, а в допълнение гражданите от ЕС ще имат възможност да избират онлайн измежду 15-те финалиста.

Проектът се реализира в периода 2013 – 2018 г. от Електроразпределение Юг (част от EVN) в партньорство с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) в 8 специално защитени зони от НАТУРА 2000 – в районите на Сакар (общини Елхово, Тополовград, Болярово), Ямбол, Сливен и Харманли.

Електроразпределение Юг e първата инфраструктурна компания в България, координиращ бенефициент на проект по програма LIFE. Неговата стойност е общо 4 млн. евро, като част от средствата са осигурени от програма LIFE, а останалите – от Електроразпределение Юг.

Основна цел на проекта е да се намали смъртността при Царския орел (Aquila heliaca), причинявана от контакт с електропроводи. По данни на БДЗП през март 2020 г. броят на царските орли в България нарасна с още три двойки и достигна 32, което е рекорд за последните 20 години. В допълнение още две нови двойки са регистрирани през април. Така броят на всички двойки на вида у нас нарасна на 34.

В рамките на проекта Електроразпределение Юг извърши следните дейности:
• Кабелиране (подземно полагане на кабели): бяха положени общо 43 км нови подземни кабели, които замениха опасни за птиците 70 км въздушни линии.
• Изградена 42 км ПАС система (изцяло изолирани проводници) по въздушни електропроводи.
• Монтиране на защитни изолации на 2340 електрически стълба.
• 16 нови трафопоста и една нова възлова станция.
• Монтирани 10 „кацалки“ за птици, които отстояват на определена височина от проводниците и позволяват птиците да кацат безопасно.
• Изградени на специализирани технически съоръжения като мостово съоръжение за преминаване на подземни кабелни линии над река; пластмасови решетки за птици и др.

Информация за проекта е налична на www.lifeforsafegrid.bg

Информация за LIFE Awards finalists 2020:
https://ec.europa.eu/easme/en/news/2020-life-awards-finalists-announced

Етикети: