14 000 шофьори и административен персонал е зает в тежкотоварния транспорта у нас

Ако бъде приет пакета „Мобилност“ ,в сега предлагания вариант, половината от курсовете на българските превозвачи ще бъдат празни. Това се казва в общо становище на браншовите асоциации на България и още шест засегнати държави. България вече заяви, че ще заведе дело в Съда на Европейския съюз, ако пакетът окончателно бъде приет през юли.

Ако тирът трябва да се прибира на всеки 8 седмици, а шофьорът на четири, 46 % от курсовете на българските превозвачи ще бъдат празни. От камарата на превозвачите твърдят, че са изправени пред големи трудности. България и държавите от Източна Европа „против“ пакета нямат достатъчно гласове срещу западноевропейските държави. Затова след гласуването, страната ни  ще трябва да обмисли стратегията при евентуално окончателно приемане на 8 юли.
,,Следващата стъпка, която идва поред и според мен ние ще я предприемем, е колективен иск към Съда на ЕС за това, че са нарушени основни принципи на ЕС и с това се наказва една част от бизнеса, а и от страните от периферията“, споделя председателя на Комисията по транспорт в Народното събрание Халил Летифов.