Без тестове в кризисните центрове

Няма осигурени тестове за коронавирус за потребителите на кризисните центрове. Обикновенно това са жени и деца, пострадали от насилие. А това са местата, където те получават не само психологическа помощ и социална подкрепа, а и подслон и физическа защита – неща, които са особено необходими, за да имат възможност да организират живота си занапред.

В центровете се осъществява кризисно настаняване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и техните деца. Голяма част от тях са в състояние на силен стрес, след преживяно насилие, останали без подслон и доходи.

Няма осигурени дори и бързи тестове за потребителите на кризисните центрове. Те с капка кръв показват дали пациентът се е срещал с вируса и кога. При него се изследват два имуноглобулина – G и M, които показват образуването на антитела при среща с вируса. Медицинският съвет към правителството предложи като първа мярка именно масовото тестване, за да знаят управляващите, къде по параболата на болестта е България и съответно да се взимат мерки, основани на епидемиологични данни.
Единствената алтернатива на желаещите да проверят дали не са заразени е да си заплатят теста.