“Дънди Прешъс Металс“ се отказва от проучване в региона

“Дънди Прешъс Металс” ЕАД няма да пристъпи към подписване на договор за търсене и проучване в площ “Свети Никола” с Министерството на енергетиката. Това стана ясно днес в разпространена от дружеството позиция. Малко преди това жители на Стара Загора протестираха пред Областна управа срещу извършването на проучвания за добив на метали в местността „Свети Никола” в общините Павел Баня, Чирпан, Стара Загора, Казанлък и Братя Даскалови.
По този повод кметовете на засегнатите Общини се срещнаха с областния управител на Стара Загора.

Кметовете на петте Общини се събраха, за да заявяат ясно, че ако има риск за хората и екологията в региона вследствие на проучването, те ще се противопоставят на това. Дори приеха единодушно декларация до МС. По време на срещата дойде новината от Дънди Прешъс Метал ,че се оказват от проучванията в Средногорието.

“Към момента една възможност за развитие на региона няма да бъде реализирана. Информацията от геологопроучвателните дейности е ценен държавен ресурс. Те щяха да бъдат финансирани изцяло от „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и да бъдат собственост на държавата. Площ „Свети Никола“ до сега не е проучвана активно и за нея няма данни. За резултатите от проучванията тепърва щяха да се вземат решения от държавните институции, включително и с участието на местната власт и населението в региона.
Целта на търсещите и проучвателни дейности е да се установи, има ли наличие на подземни богатства в определената територия и приблизителните им параметри. Те не представляват опасност за природата и населението. Търсещото сондиране е вид дейност, която не включва използването на опасни химикали, засяга няколко десетки квадратни метра и непосредствено след приключването й се извършва рекултивация.
Една голяма част от тези дейности са картировка на площта, взимане на почвени проби и проби от речни дънни утайки, като всички тези методи са неинвазивни и не крият никакви рискове за замърсяване на околната среда”, се казва в позицията на “Дънди Прешъс Металс” ЕАД.