Да притежаваш дивото!

Преди дни в Спасителния център на Зелени Балкани постъпва сигнал за хищна птица на бул. „Княз Александър Батенберг”, над парк „Тракия” Стара Загора. До тук, нищо странно – сигнал, като сигнал – ежедневие в Центъра.
Какво учудването на екипът обаче, когато на място установява, че птицата се храни буквално от ръцете на събралите се около нея хора!

Екипът на “Зекени Балкани” успява да я улови лесно. Оказа се мъжки керкенез, с каишки на краката. Това е соколарски метод за връзване на птици, отглеждани за лов или просто за удоволствие.

При всички случаи птицата е уловена и отглеждана незаконно. “Ако все пак се окаже, че грешим, очакваме законният й собственик да се свърже с нас или всеки, който може да ни помогне с информация да стигнем до закононарушител”- призовават от Зелени Балкани.

Това не е първата питомна птица, която постъпва в Центъра от този район. Ветеринарите имат сериозни основания да смятат, че в града има хора, които нелегално отглеждат диви хищни птици.

Керкенезите са защитен вид, чието отглеждане в частни домове, без съответните документи за произход (ако са закупени от лицензиран развъдник) е незаконно и подлежи на наказание по чл. 125 от Закона за биологичното разнообразие – от 100 да 5000 лв. за физически и 500 до 10000 лева за юридически лица.

За случая е уведомена Регионалната инспекция по околната среда и водите Стара Загора.