Камерната опера “Слугинята господарка” на Античен форум

На 24 юниот 21 часа на сцената на Античен форум „Августа Траяна“ в Стара Загора заповядайте на атрактивната едноактна комична опера „Слугинята господарка“ от Джовани Перголези.

Режисьорът Славчо Николов прави печеливша „комбинация“ между артистите от двата състава на постановката. Ще видите Емилия Джурова,  Евгений Арабаджиев, Пламен Асенов заедно с очарователните балерини Ивелина Димитрова, Анелия Димитрова /в ролите на офис-секретарки/.

На 24 юни зрителите ще присъстват на различно и оригинално поднасяне на вечния житейски сюжет, в който бедната красива слугиня мечтае да стане господарка, като крои планове да се омъжи за стар богаташ.

Ето и поканата към зрителите от Славно Николов, режисьор на красивия спектакъл:

“… Действието ни пренася в 60-те години на XX век – десетилетието, в което се пречупват естетическите разбирания в съвременния свят. Но защо точно 60-те? Това е време “междинно”. Точно такова е било и времето, в което е творил композиторът Перголези – между края на Рококо и началото на утвърждаването на Класицизма. Такива са и 60-те години на миналия век. Това е периодът след края на Втората световна война и началото на Модерния свят – 60-те години дават насоката, правилата, новите норми… по които живеем и днес. И в новия XXI век. Героите в спектакъла са в офис – фрагмент от тази “система от кутийки”, от които е съставен Мегаполисът. В този офис се разказва Малка история от Големия град. Приятно гледане!”

Кратко съдържание на „Слугинята господарка“:

  • Интермецо 1: Адвокатска кантора в голям град (кабинетът на Адвокат Уберто). На Адвокат Уберто му предстои важна среща, за която трябва да се подготви. Той търси определен документ в офиса си. Не го намира и затова събира екипа си, но секретарката на офиса Серпина отново е закъсняла. Уберто изпраща Веспоне (старши юрист в кантората), да я намери.

Серпина идва в последния момент, понесла всичко, което е намерила на бюрото си. Уберто не е доволен от ситуацията в офиса си и иска да въведе ред и да я накара да работи. Дава ѝ да свърши цялата работа, но тя хитрува и прехвърля цялата работа на колегите си. Нейната мечта е да се омъжи за Уберто и се опитва да го прелъсти. Не успявайки към момента, тя заявява, че независимо от всичко ще се омъжи за Уберто и че от нея по-красива, грациозна и забавна няма и той няма да може да намери.

  • Интермецо 2: В преддверието на кантората. За да изпълни своя план, Серпина вербува Веспоне да се преоблече като военен, за когото уж ще се омъжва. Тя го представя като капитан Темпеста (от италиански: “буря”) и заявява, че напуска кантората. Уберто решава, че трябва да признае какво изпитва към Серпина, че я обича и иска да се ожени за нея.

Серпина пристига с капитан Темпеста. Капитанът ще се ожени за нея, но първо иска да получи обезщетение. Уберто категорично отказва да плати каквато и да е сума и заявява, че той ще се ожени за Серпина.