Мъж на 38 години от с.Паничерево и 21-годишен жител на гр.Николаево получиха наказания за нарушаване на карантина

И по двете дела в хода на проведените разпоредителни заседания са постигнати споразумения между прокурор от Районна прокуратура – Казанлък, подсъдимите и техните защитници. И двата съдебни състава на Районен съд – Казанлък приеха, че споразуменията са допустими, не противоречат на закона и морала и след подписването им от страните същите бяха одобрени.

Наказание от една година лишаване от свобода с изпитателен срок от три години, както и глоба в размер на 10 000 лева, получи 38-годишния Ж.М. Пред съда той се призна за виновен в това, че на 26.04.2020 г. в с.Паничерево, Старозагорска област, по време на обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, е нарушил мерки, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората (СОVID -19), след като е бил поставен под карантина с предписание, издадено от Регионална здравна инспекция гр.Стара Загора, и не е изпълнил задължението да не напуска дома си или мястото на настаняване, в което е посочил, че ще пребивава на адрес в селото, след установяване на контакта му със заразено лице, като на 26.04.2020г. е установен на друг адрес в същото село, а деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи.

На 21-годишния Л. М. друг съдебен състав също наложи наказание от свобода в размер на една година, чието изпълнение отложи за срок от три години, и наказание глоба в размер на 10 000 лева. Наложеното му наказание е за това, че на 10.04.2020 г. в гр.Николаево, област Стара Загора, по време обявено извънредно положение, свързано със смъртни случаи, е нарушил мерки, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората, като е нарушил задължителната карантина, под която е бил поставен от Регионална здравна инспекция гр.Кърджали, и не е изпълнил задължението да не напуска дома си, или мястото на настаняване, в което е посочил, че ще пребивава на адрес в гр.Николаево след пристигането си от Република Гърция, като деянието е извършено по време на извънредно положение, свързано със смъртни случаи.

Одобрените от Районен съд – Казанлък споразумения са окончателни и имат последиците на влезли в сила присъди.