Ще остане ли отворен ГКПП ,,Маказа”

Попълнилите формуляр и получили код за влизане в Гърция през ГКПП “Маказа” се пропускат без проблем през пункта. Гръцките власти обявиха, че влизането в страната им ще бъде възможно единствено през ГКПП “Кулата – Промахон”.
Днес обаче преминаването през Маказа е безпроблемно.Пропускат се всички които имат QR код .Дали ще бъде затворен пункта не е ясно.Според гръцки медии, причина за решението за затваряне е ,че на Маказа няма техника за разчитане на QR .
Съюза на хотелиерите от област Еврос, протестира срещу решението за затваряне на пункта ,тъй като граничните пунктове в Еврос за туристи от балканските страни са най-прекия път за достъп до област Тракия и ако останат затворени се нарушава ритъма на туристическия сезон.Те са изпратили писмо до Премиера Кирякус Мицотакис с искане граничния пункт „Маказа” да остане отворен за свободно преминаване на туристи. Гръцкото Министерство на транспорта евъведе и изискване за фиксиран брой на пътниците в една кола, в зависимост от местата в автомобила. В до 7-местен автомобил могат да пътуват не повече от трима пътника и шофьора.

Снимка: nova.bg