Спасяване на туристическия сезон

През юли и август да започнат да се възстановят пътуванията и да има повече туристи не само по Черноморието, но и във вътрешността на страната. На това се надява Министърът на туризма. Николина Ангелкова се срещна в Стара Загора с представители на туристическия сектор и местната власт.

Ангелкова подчерта, че се очаква решението на Европейската комисия за пътуванията на туристите от трети страни, защото за нас са важни пазари като Руси, Украйна, Молдова и Израел.

“За мен е важно това, което правим и взимаме като мерки наистина да ни даде възможност да реализираме туристически сезон. Какъв ще бъде той, ще можем да отчетем, особенно когато говорим за летния туризъм края на септември и октомври. Виждате, че стартираха първите чартъри. Засега това, което имаме като обратна връзка от турооператорите и от авиокомпаниите, които оперират на пазара в България е, че изпълняват полетната си програма. Надявам се това да се запази, основно туристи от Германия, от Нидерландия, Белгия, стартират от сега началото на юли и полските, чешките туристи, от Словакия също. Очакваме туристи и от скандинавските страни”.

“От програмата и фонда за безработица се насочват 50 млн. лв. само за сектор туризъм и те ще са съвместими с мярката 80/20. Тя започва да действа от 1 юли до края на септември с тенденция да бъде удължена до края на годината. Освен това са предвидени грантови схеми от ОПИК за насърчаване на средни предприятия в туризма с от 30 хил. до 100 хил. лв. и по тях се кандидатства само с една декларация. Там, където има трудности, сме коментирали с Асоциацията на банките и ББР да се търсят облекчения на изискванията за ликвидност. Финализират се и условията по отчетността за отпускане на ваучери за почивка за хората от първа линия като специфична мярка”, подчерта министър Ангелкова.

“Успяхме да се преборим да има средства за туризъм и транспорт в следващия програмен период”, каза още министър Ангелкова. “Разработваме стратегията, по която 13-те млрд. евро, предвидени за България, да се оползотворят рационално и предприятията да бъдат включени като директни бенефициенти. До момента това нямаше как да се случи. До октомври трябва да представим нашите искания в тази посока”, анонсира министърът и изрази увереност, че с европейската солидарност ще се възстанови по-бързо секторът.