Увеличават се болните със сърдечна недостатъчност

Нарастват случаите на Сърдечна недостатъчност – това отчитат Лекари от Бургас, Стара Загора и Ямбол, които участват в пилотен проект за подобряване достъпа на пациентите до нови технологии в лечението. Сърдечната недостатъчност заема водещо място в общата смъртност от сърдечно-съдови заболявания. Около 50% от пациентите умират до 5 години след поставяне на диагнозата. Тези прогнози са по-неблагоприятни дори от редица ракови заболявания, а обществото все още смята рака за най-опасен.

Случаите на Сърдечна недостатъчност се увеличиха, пациентите идват в много тежко състояние и директно от „Бърза помощ”. Ковид кризата отдалечи пациента от лекаря. Прескачаме времето, в което можем да им помогнем да не се влошат, както и времето за профилактика. Необходимо е личните лекари, кардиолозите от доболничната и болничната помощ да бъдат в постоянна връзка, да има регистър на болните от сърдечна недостатъчност, както и дневни центрове за долекуване на тези пациенти. Голяма роля за успеха от лечението имат и пациентите, защото освен медикаментозната терапия е много важен и здравословния начин на живот – контрол на теглото, спиране на пушенето и алкохола, ограничение на солта, повишаване на двигателната активност.- съветват лекарите

Сърдечната недостатъчност е сериозно хронично заболяване (СН), при което сърцето не може да изтласква достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Сред най-често срещаните причини за нея са коронарна болест на сърцето, инфаркт на миокарда (сърдечен удар), вродени сърдечни дефекти, увреждане на сърдечните клапи, предсърдно мъждене. Симптомите на задух и силна отпадналост могат да ограничат работоспособността на пациентите или способността им да извършват обичайните си ежедневни дейности, което води до социална изолация, тревожност и депресия.

За да получи модерно лечение, покрито от НЗОК, пациентът трябва да е в напреднал стадий на заболяването, когато уврежданията са трайни и необратими. Модерната терапия би ги забавила по-рано, но пациентът или сам трябва да си плати лекарството, или да чака да се влоши, за да отговори на условията. Необходимо е тези критерии да бъдат променени, коментира д-р Борислав Борисов, началник Инвазивна кардиология в МБАЛ „Тракия” – Стара Загора. В Стара Загора диспансерните пациенти със сърдечна недостатъчност са 8434, мъже – 3942, жени – 4492. В 90% от всички пациенти са на възраст над 60 години.