Незабравима балетна вечер на 10 юли на Античен форум

В прекрасната Балетна вечер на 10 юли от 21,00 ч. на Античен форум „Августа Траяна“ са включени 3 заглавия на едноактни балети: „Шопениана“, „Лотос“ и „Следващият“. Две примабалерини поставиха „Шопениана“: изтъкнатата прима на Старозагорския балет и почетен гражданин на Стара Загора Снежана Дескова и нейната ученичка примабалерината Анелия Димитрова.

За Снежана Дескова това е втора среща с балета „Шопениана“. Първият път, с премиера на „Шопениана“ на 26 март 1970 г. /постановка Димитър Ценов, художник Иван Савов/, тя е солистка. „Солистите в спектакъла са възпитаници на Държавното хореографско училище. Професионалната им обученост, както и работата им със съветските педагози Н.Балтачеева и А.Кумисников над „Шопениана“ имат безспорно значение за общо овладяната романтична изразителност на движенията, за поетичната мекота при поднасянето им, за одухотворената реч на ръцете и корпуса, които довършват изящно пластичните фрази“ – пише критиката след този спектакъл.

Днес Снежана Дескова поставя балета „Шопениана“ на сцената на Старозагорската опера:
„…Тук стилът е най-великото нещо. Той няма аналог с никой друг класически балет – по-
специална стойка на тялото, по-специални ръце… Всичко това, ако не се направи, губи се стила
на “Шопениана”. Става един обикновен класически балет. Той не е нито “Спяща красавица”,
нито “Лебедово езеро”, нито “Лешникотрошачката”……. Ние взехме версията на Марийнския театър, защото оттам започва “Шопениана”-та, там е правена най-напред. Важно е да се покаже много точно – от многото записи, които има, избрах един с млади балерини, по-скоро ученици, завършващи балетното училище, защото на тях най-точно се показва как да танцуват….“ – споделя примабалерината.

Балетът „Шопениана“ е признат за класическо произведение още при самото му създаване, случай рядък, почти изключителен за цялата балетна история. Негов автор е гениалният руски балетмайстор Михаил Фокин /1880-1942/, чиято творческа дейност очертава генералните насоки на съвременното хореографско изкуство. Фокин изграждна своята творба върху клавирни произведения от Фредерик Шопен, работейки над две последователни редакции през 1908 и 1909 година. Втората си окончателна редакция той нарича „Шопениана“, а по-късно добавя и определението „Романтични мечти“. Сам Фокин чудесно е изразил същността на своята пластична композиция, като не се подчинява на ясно очертан сюжет, нито изглежда като ефектен, звънко изпълнен концерт. Героят на Фокин е самият музикант-поет, обкръжен от нежни видения-силфиди, плод на неговата мечта, която ги множи в тяхното очарование.

В книгата си „Срещу течението“ , Фокин споделя, че с „Шопениана“ е искал „да върне условния балетен танц в момента на неговото най-висше развитие“. Фокин има предвид романтичния балет на 19 век, когато класическият танц извиква възторга на зрителите не с акробатична сложност, с главоломни трикове и трудности, а с поетичната си възвишеност. Новата постановка на Снежана Дескова и Анелия Димитрова е решена с ефектна мултимедия, дело на Сергей Голубев, а костюмите са на Първолета Чавдарова-Летиция. В ролята на Юношата ще танцува Каито Такахаши, във валса ще му партнира Анелия Димитрова, в мазурката солист е Тсао Ю-Чен, прелюд – Ромина Славова, валс-Мартина Префето. Участва балет на Държавна опера Стара Загора.

Участват още:
Двойка: Клара Ферер, Богдана Сергеева
Жени: Сторм Норис, Ивелина Димитрова, Алессандра Меса, Александра Остатек, Джулия
Моргандо, Анемике Брус, Евелина Вшоуек, Акари Мориматсу, Микела Канин, Елени Марку,
Кодзуе Донака, Ивелина Николова, Калина Владимирова, Силвиа Банго, Петя Вънева, Зорница
Петрова, Кармен Демирташ, Елизабет Ризнар

Младата хореографка Алесандра Скаламбрино от Италия дойде по покана на артистичния директор на Балета на Старозагорската опера Силвия Томова, след като печели в Модика, Италия специалната награда за хореография. Нейният “Лотос” призовава да бъдем като цвета на лотоса – да се съживяваме всеки ден и да се изправяме пред трудностите смело. Защото именно цветето лотос е отлична метафора за хората, които са в състояние да преодолеят мъката със спокойствие, самоконтрол и постоянство. Хореографът разработва тази тема, започвайки от подвеждащата идея за романтична любов, според която човек може да бъде щастлив само в двойка, до окончателното осъзнаване, че не се нуждае от никого, за да усъвършенства сам себе си. “Ние имаме във всички нас инструментите за трансформацията на скръбта в чудо”. Алесандра Скаламбрино избира за своя спектакъл вдъхновяващата музика на чувствения пианист и композитор Фредерик Шопен.

Участват: Анемике Брус, Богдана Сергеева, Акари Мориматсу, Ивелина Николова, Джулия
Моргандо, Сторм Норис, Клара Ферер, Микела Канин, Александра Остатек, Тсао Ю-Чен

За финал утвърденият извън границите на България танцьор и хореограф Християн
Бакалов – новатор, експериментатор, неспокоен дух, пренася на Старозагорска сцена една от първите си танцови хореографии, донесла му международен успех. Това е изцяло мъжки танц по популярния шансон на Жак Брел “Au Suivant”.

“Au Suivant е първата ми “жива” хореография (първата е един късометражен филм), реализирана по поръчка на Младия Балет на Франция през 1999. Хореографията направена от мен функционира като “движенчески субтитри” на тази култова песен, създадена от един от гигантите на френския шансон. Оставяйки телата на танцьорите да изразят чрез движението моментния заряд, който ни залива при слушането на песента, хореографията е като физическа материализация на същия този емоционален, енергиен и артистичен заряд, който определя по уникален начин и самия Брел като човек и творец”. – споделя талантливият хореограф.

Участват: Фредерико Пинто, Франческо Бориелло, Ивайло Янев, Джоузеф Райт, Франческо
Калипари, Александър Марков, Ервин Валесило, Дейвид Лопез, Калин Любенов