Поскъпнаха банковите услуги

Банковите такси за най-популярните услуги поскъпнаха драстично. Става въпрос за откриване, поддържане и закриване на обикновени разплащателни сметки, теглене на каса и от депозитни сметки и др. Тарифите на повечето банки са променени в края на май, а клиентите отново се оказаха изненадани неприятно. По правило финансовите институции уведомяват за предстоящите промени на сайтовете си и на табла в банковите салони.

Не са пипнати засега само таксите за теглене от банкомат. Те варират между 0 и 30 стотинки за теглене от машина на банката, издател на дебитната карта, и 0.90 – 2 лева за друг банкомат.

Откриване на стандартна разплащателна сметка без дебитна карта вече струва между 2 и 5 лева. Поддържането също носи ежемесечни разходи. Те варират между 2 и 4.49 лева, сочи обобщената справка на фондация „Граждани срещу бюрокрацията”.

Вдигнати са и таксите за теглене на кеш от собствени сметки на каса в банката. Единственото изключение са срочните депозити, за които не се дължи такава, ако тегленето е в деня на падежа.

Снимка: Nbox.bg