БАБХ: Следете животните за коронавирус

Ветеринарните лекари и собственици на животни при констатиране на положителни случаи на коронавирус при селскостопанските животни и домашните любимци, задължително трябва да уведомят диреректора на Областната служба по безопасност на храните, това гласи заповед на директорът на БАБХ. От своя страна ръководителите на местните звена, при констатирани положителни случаи незабавно трябва да сигнализират Централното управление.

Според Световната здравна организация, съществува нисък риск домашните любимци да заразят собствениците си с коронавирус. Миналата седмица стана ясно, че често домашни любимци са давали положителни проби за коронавируса, но според СЗО не са налични категорични доказателства, че заразата може да бъде предадена на стопанина.

Кучетата понасят COVID-19 без очевидни външни симптоми, докато у заразените котки заболяването се изразява в кашляне, кихане, повишена температура и отделяне на слуз от очите или носа. В отделни случаи болестта може да се изрази и в остри чревни инфекции – повръщане и диария. Специалистите подчертават, че към момента от ветеринарната служба нямат категорични доказателства за предаването на коронавируса от домашно животно на човек по повод информациите от Нидерландия за заразяване на хора при контакт с норка.