Били – шимпанзето от Зоопаркът в Стара Загора

Помнилите ли Били?Симпатичното шимпанзе, което години обитаваше Зоологическата градина на Стара Загора и бе единственото в България, след което отпътува за Уелс през 2011година заради това , че за него няма създадени удобства, които да отговарят на европейските изисквания за отглеждане на примати.

Били e шимпанзе, което вероятно е било уловено в дивата природа, тъй като нищо не се знае за ранните му години. Прекарал 15 години в цирк, преди да се премести в зоопарка Стара Загора в България. Там той прекара още 15 години сам в много малко заграждение. Затова специалистите предполагат , че е роден около 1981 г. и кой знае какви са били обстоятелствата около неговото залавяне.Сега Били е в център за примати в Южен Уелс.От там съобщават ,че е спокоен ,приятелски настроен и здрав .Бързо се сприятелил с шимпанзетата Тубман и Бимбо, които трябвало да бъдат негови спътници за цял живот. Били започнал,обаче да тормози Тубман и така е преместен в момента в съседство към по-младата група, където се е настанил наистина добре и изглежда щастлив.

Били е по-общителен с хората, отколкото с шимпанзетата и много любознателен към обкръжението си-съобщават от Центъра. През първата си седмица той дори извадил радиатора в стаята си от скобите два пъти!

Били се е сблъсквал с много нови преживявания, включително храни, които очевидно не е вкусил преди. Диетата му в България беше пестелива. Били особено се радва на мандарини, грозде, личи, кисели млечни продукти, смутита и варени яйца – все добра здравословна храна. Той яде разнообразие от плодове, ядки и зеленчуци, както всички шимпанзета. Неговите 30 години в уединение, преди да пристигне в Уелс, са оставили своя отпечатък.

Сега Били живее с още четири шимпанзета! Той е започнал да копира едното от тях – Фъргъс, използвайки бутилката с вода като воден пистолет и се носи слух, че другото – Рони го учи на жестомимичен език. Радва се на живота.

https://youtu.be/AUl-gIgytP0