Ефективно наказание за 34-годишен мъж, шофирал лек автомобил след употреба на алкохол и след като му е отнето свидетелството за управление на МПС

Общо наказание от осем месеца лишаване от свобода, което да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим получи Н. Д., жител на старозагорско село, след като Районен съд – Стара Загора одобри споразумението, сключено между него, Районна прокуратура – Стара Загора и защитника му.

Подсъдимият се призна за виновен в това, че на 30.09.2019 г. в село в община Стара Загора е управлявал лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта си над 0,5 на хиляда, а именно 1,64 на хиляда, установено по надлежния ред с техническо средство – „Алкотест Дрегер 7510“, след като е осъден с влязла в сила присъда за шофиране след употреба на алкохол. За това престъпление Н. Д. получи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от осем месеца.

Пред съдебния състав той се призна за виновен и за това, че на 30.09.2019 г. в същото село е управлявал лекия автомобил без съответното свидетелство за управление на МПС в едногодишен срок от наказването му по административен ред за същото по вид деяние, за което съдът му наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от пет месеца.

Прилагайки законовата разпоредба, съдът определи и наложи на подсъдимия едно общо наказание за деянията, предмет на делото, а именно – най-тежкото измежду тях, „Лишаване от свобода“ за срок от осем месеца, което да бъде изтърпяно при първоначален „общ“ режим.

Подсъдимият Н. Д. ще търпи отделено и наказание от една година лишаване от свобода при първоначален „общ“ режим, тъй като е извършил настоящите престъпления в изпитателния срок по предходно осъждане за шофиране в нетрезво състояние.

Одобреното от Районен съд – Стара Загора споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.