Подмениха кръстовете на Катедралния храм „Св. Николай” в Стара Загора

Приключиха ремонтните дейности по подмяна на кръстовете на два от куполите на Катедралния храм „Св. Николай” в Стара Загора. Старите са били поставени през 1909 година, при завършването на строежа на църквата. Оттогава насам те са амортизирали. Църковното настоятелство при храма е преценило, че с цел предотвратяване на инциденти е редно кръстовете да бъдат подменени, като този път те не са от дърво, облечено от ламарина, а от по-устойчив, неизгниващ материал.

Двата стари кръста се оказали сериозно корозирали и повредени от мълнии през изминалите десетилетия, имало опасност да се срутят върху главите на богомолците от 25-метрова височина, Новите са копия на старите, спазени са всички изисквания на канона.

Припомняме, че през есента на 2018 година, при едно от посещенията на Негово Светейшество Българския патрирах Неофит, с решение на Св. Синод, храмът стана катедрален. Стенописите му бяха изцяло реставрирани от Лука Делийски, а предстоятелят на храма – ставрофорен свещеноиконом Емилиан Димов бе удостоен с орден „Св. Игнатий Старозагорски” за особени заслуги към Старозагорска епархия.

Снимка: monitor.bg