Европейската комисия одобри две български схеми за субсидиране на заплатите за запазване на работни места в сектори, които са най-засегнати от пандемията от коронавирус

Европейската комисия одобри две български схеми за подпомагане на субсидиите за заплати за запазване на заетостта в секторите, най-засегнати от пандемията от коронавирус. Схемите са одобрени съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Първата схема е удължаване и изменение на схемата за субсидиране на заплатите, одобрена от Комисията на 14 април 2020 г., известна в България като схема за помощ „60/40″. Основните промени в съществуващата схема се отнасят до разширяването на мярката до три допълнителни сектора (друго образование, дентална практика и други здравни услуги) и до три допълнителни категории служители, отговарящи на условията за отпускане на помощ, както и до удължаването й до края на 2020 г. Изменената схема ще бъде финансирана в рамките на първоначално одобрения бюджет от 1,5 милиарда лева (приблизително 770 милиона евро).

Втората схема, с прогнозен бюджет от 40 милиона лева (приблизително 20,5 милиона евро), ще предостави помощ под формата на директни безвъзмездни средства в размер на 290 лева (приблизително 148 евро) на бенефициент на месец и е отворена за компании от всякакъв размер, и самостоятелно наети лица, работещи в секторите, които са най-засегнати от пандемията от коронавирус (транспорт, хотели, ресторанти и туристически агенции). Схемата ще бъде съфинансирана от Европейския социален фонд и ще продължи максимум до края на 2020 г.

И двете мерки имат за цел да се избегнат съкращенията и да осигурят продължаване на бизнес дейностите по време на пандемията от коронавирус.

Комисията установи, че двете схеми са в съответствие с условията, заложени във Временната рамка. По-специално, i) помощта ще се предоставя за период не по-дълъг от дванадесет месеца, за служители, които в противен случай биха били уволнени, и за самостоятелно наети лица, чиято стопанска дейност е негативно повлияна от избухването на пандемията от коронавирус; (ii) помощта е обусловена от това, че субсидираният персонал се поддържа в непрекъсната заетост през целия период на субсидиране, както и от това че самостоятелно наетите лица, които се възползват от помощта, поддържат своята стопанска дейност за същия период; (iii) в случай на натрупване на помощ по двете мерки, помощта ще отговаря на максималния интензитет от 80%, разрешен съгласно Временната рамка; и (iv) в случай на натрупване и на други мерки за подпомагане на заетостта, свръхкомпенсацията на разходите за заплати ще бъде изключена.

Комисията заключи, че мерките са необходими, целесъобразни и пропорционални за борбата с настоящата икономическа криза, в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и условията, определени във Временната рамка.

Въз основа на това Комисията одобри мерките съгласно правилата на ЕС за държавна помощ.

Повече информация за Временната рамка и други действия, предприети от Комисията за справяне с икономическите последици от пандемията, породена от коронавируса, можете да намерите тук.

Неповерителната версия на решението ще бъде предоставена под номер SA.57646 и SA.57759 вРегистъра за държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността, бъдат решени.