Паметникът Бузлуджа спечели второ финансиране от фондация “Гети”

Уязвимите мозайки на Бузлуджа ще бъдат стабилизирани с 60 000 долара

Фондация „Гети” награди 13 значими сгради от модернизма с грантове на обща стойност от 2,2 милиона долара в рамките на инициативата за опазване на архитектурно наследство „Keeping it Modern” 2020. Тази година кандидатстваха общо 90 проекта от цял свят, а България се нареди между финалистите за втора поредна година.

По същата програма през 2019 г. паметникът Бузлуджа получи финансиране от 185 000 долара за изготвяне на „План за опазване и управление”, който се планува да бъде завършен в края на тази годината. До момента бяха направени задълбочени конструктивни и технически експертизи. Проучванията показват, че сградата може да бъде опазена и че първата най-неотложна дейност е стабилизирането на съществуващите стенни мозайки. Те са силно застрашени и се нуждаят от спешни мерки, за да не бъдат безвъзвратно загубени.

Благодарение на направените проучвания Бузлуджа спечели нови 60 000 долара за укрепване на мозайките. Дейностите ще започнат през август и трябва да приключат до октомври тази година.

Проектът се координира от фондация „Проект Бузлуджа” под ръководството на ИКОМОС Германия и с участието на реставратори от общо пет европейски университета: Националната художествена академия в София, Академията по изкуствата (АМТИИ) в Пловдив, Техническия университет в Мюнхен, Университета по приложни изкуства в Берн и Академията по изящни изкуства в Дрезден, както и неправителствената организация Диадрасис от Атина.

Паметникът Бузлуджа е държавна собственост и се управлява от областна администрация Стара Загора. Той привлича внимание от чужбина като една от най-емблематичните и значими сгради на модернизма в България и в Европа. Неговите 937 квадратни метра изящна стенна мозайка са едно от най-големите модерни мозаечни произведения в Европа.

Архитектът на паметника акад. Георги Стоилов разказва: „Най-добрите художници на България работиха заедно в продължение на години. На Бузлуджа постигнахме пълен синтез между архитектура и изобразително изкуство.” Петнадесет признати български художници, сред които големите Йоан Левиев, Димитър Киров, Иван Кирков, Димо Заимов, Теофан Сокеров и техните екипи са наредили едно по едно над два милиона мозаечни камъчета. Някои от тях са изпопадали заради тежките метеорологични условия, но по-голямата част е запазена. Целта на този проект е да се стабилизират съществуващите мозайки.

Междувременно като част от “Плана за опазване и управление” до края на август се провежда кампанията „Неписани истории за Бузлуджа”. Целта е да се документира знанието за паметника, да се разкаже какво е било значението му за живота на хората и да се създаде диалог между поколенията, защото разговорът за бъдещето на сградата неминуемо започва с разговор за нейното минало. Всеки е поканен да се включи в проекта като разкаже своята лична история свързана с Бузлуджа.