Решението на ВАС е окончателно, не може да бъде обжалвано

Изгарянето на отпадъци в свързваната с Христо Ковачки ТЕЦ “Брикел” може да продължи да гори отпадъци, без от централата да се изисква да провери влиянието от това върху здравето на хората и върху околната среда. Решение за това е взел Върховният административен съд на 15 юли. За него съобщи днес Greenpeace България.

“Делото срещу една от най-остарелите и замърсяващи централи на въглища в България, многократно споменавана сред основните източници на въздушно замърсяване в град Гълъбово и околността, получи неочакван обрат. Върховният административен съд отмени решението на Старозагорския административен съд, което задължи регионалната инспекция по околна среда да преразгледа решението си дали “Брикел” АД трябва да оцени отрицателните ефекти върху здравето на хората преди да продължи с изгарянето на отпадъци в централата.

Сега ТЕЦ “Брикел” може да получи разрешително за изгаряне на отпадъци без оценка на въздействието върху здравето и околната среда.

Решението на ВАС позволи на централата да заобиколи новата нормативна уредба, която направи тази оценка задължителна без значение от количествата отпадъци. Ако ВАС беше потвърдил решението на старозагорския съд, “Брикел” АД трябваше да започне процедурата по разрешаване на горенето на отпадъци от начало”, пишат от Greenpeace България.

Етикети:,