„Зелени Балкани“ пусна на свобода ято зеленоглави патета в езеро „Загорка“

На 29.07.2020г. в 18:30ч за втора поредна година бяха освободени патета във водите на езеро „Загорка“.

Патетата са от вида зеленоглава патица. Те са излюпени и отгледани в Спасителния център на Зелени Балкани. Потомство са на конфискувани след сигнал за незаконно отглеждани дивиптици за примамка. Това е поредният случай, при който живи птици са били използвани за примамка. Наричаните на ловджийски език„мюрета“се ползват за привличане надиви птици за отстрел.

Спасените птициса излекувани от  травмитеисе отглеждат в Спасителнияцентър. В ече втора година техните малки се освобождават във водите на езеро „Загорка“. Така те получават възможността да живеят на свобода и да се радват на безгрижни дни в езерото, където екипът на Парк-Хотел „Стара Загора“ е създал чудесни условия за тяхното бъдещо развитие, разполагайки във водата плуващи къщички от дърво.

В края на събитието бяха освободени и 3 черношипи ветрушки, диви сирачета, отгледани от възрастнадвойка. Двойкатачерношипи ветрушки са останали инвалиди след бракониерско посегателство над тях. Техните трайни увреждания не позволяват завръщането имв дивата природа.