Задържан за телефонна измама

Районен съд – Казанлък взе най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража” спрямо Р. А. от гр.София.

Обвиняемият е привлечен към наказателна отговорност за това, че на 06.07.2020 г. в гр.Казанлък, в условията на опасен рецидив, в съучастие като съизвършител с 29-годишен мъж от гр.София и с неустановено лице, представило се за длъжностно лице – прокурор от Специализираната прокуратура, с цел да набави за себе си и другиго – неустановеното лице, имотна облага е възбудил и поддържал у 79-годишна жена заблуждение, че ще съдейства на органите на прокуратурата за залавяне на телефонни измамници, като за целта е необходимо да му предаде пари и накити, което не отговаря на истината, и с това е причинил на жената имотна вреда в размер на 6 500 лева.

Районен съд – Казанлък прие, че събраните по делото доказателства позволяват направата на обосновано предположение, че Р. А. е извършил престъплението, за което е обвинен. Според съда е налице реалната опасност същият да се укрие и да извърши нови престъпления, тъй като от данните по делото е видно, че престъплението, предмет на настоящото дело, е извършено от обвиняемия в условията на опасен рецидив. Доказателствата сочат, че 54-годишният мъж вече е изтърпял наказание от две години лишаване от свобода за същото по вид престъпление, след което той отново извършва измама, което води до извода за изградена трайна престъпна нагласа за извършване на този вид престъпни деяния. Всичко това води до безспорния извод, че обвиняемият е деец с висока степен на обществена опасност.

Двамата мъже са задържани при операция за пресичане, разкриване и документиране на телефонни измами, извършени на територията на Старозагорска област и страната. Те са изпълнявали ролята на куриери, получавали са и са транспортирали инкриминирани парични суми и накити до Република Румъния.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване или протестиране пред Окръжен съд – Стара Загора в три дневен срок.