Пушачите трудно отказват цигарите

За последните 10 години броят на пушачите в България не е намалял дори с един процент. Хората знаят за рисковете, опитват се да ги откажат, но безуспешно. Това съобщават от Националната пациентска организация. Тревожни са данните и от първото и единствено по рода си национално представително проучване в България на Националната пациентска организация. То е проведено в периода февруари-март 2020 г. и отчита възприятията, запознатостта, нагласите и употребата на всички налични на пазара традиционни и нови тютюневи изделия, както и електронни цигари през последните 12 месеца.
Причините за това, че пушачите не успяват да откажат цигарите са, че нямат достатъчно подкрепа – професионална и обществена.  Българите познават традиционните тютюневи продукти, като над 70% са отлично запознати с цигарите, но не и техните алтернативи.
Данните още сочат, че 9% от пълнолетното население употребява бездимни тютюневи продукти, а 2% – електронни цигари. А тези, които се определят като пушачи на традиционни продукти, най-вече цигари, са 56%.
Проучването сочи, че онези, които преминават на бездимни продукти, са дългогодишни пушачи на традиционни цигари. А сред вероятните мотиви част от тях да се връщат към цигарите, е недостатъчната информираност за предимствата на бездимните изделия в сравнение с пушенето на цигари.