Общоградски туристически пешеходен и велосипеден поход организират в Стара Загора

По повод Деня на туриста на 29август (събота) от 9.00 часа от фонтана на „Жабките“ в парк „Митрополит Методий Кусев“ в Стара Загора, отново си дават среща любителите на туристическите пешеходни и велосипедни походи. Инициативата е на Туристическо дружество „Сърнена гора“, съвместно с отдел „Туризъм и младежки дейности“ към Община Стара Загора.

Маршрутът на пешеходното трасе е с приблизително времетраене от 3-3,5 часа и включва преход в посока север – към Алековия кът в парка, където ще бъде изнесена кратка беседа – за историята на организираното туристическо движение, за историята на Туристическо дружество “Сърнена гора”, за историята на Щастливеца – Алеко Константинов – първият човек в България повел организирано хора в планината. Лекцията ще продължи около 15-20 минути. След това участниците ще се отправят по прохладните пътечки в сенките на парк “Аязмото” към местността Магарешка поляна (Сухата чешма).

Походът ще продължи по маркираната туристическа пътека за Старозагорски бани, местността Петте кьошета, Лъвската чешма над кв. Дъбрава, след което по южните склонове на рида Купеларица ще се достигне до Чешмата –„Генерал Делчев“. Там ще има подготвена изненада за преминалите прехода. Участниците ще бъдат съпровождани от квалифицирани водачи от ТД “Сърнена гора”.  Всички желаещи е необходимо да бъдат подходящо облечени.

Продължителността на велопоходасъщо ще бъде с времетраене от 3-3,5 часа и включва преход през Алековия кът в парк „Митрополит Методий Кусев“ през Втория баир, Обсерватория до село Борилово и от там по горски път към кв.Дъбрава. Последният етап на трасето е до Беседката до Генералската чешма. Организаторите информират, че желаещите да се включат във велопрехода трябва да бъдат оборудвани с подходящи велосипеди (планински байкове), да имат прилична физическа подготовка, за да може да преминат 21-километровото трасе по пътеките из Сърнена Средна гора около Стара Загора.

При дъждовно време походът няма да се проведе.