Галерия на открито оживява в Станционната градина на Стара Загора

Експертна комисия определи новите места, където ще бъдат разположени емблематичните скулптури, намиращи се в Станционната градина в Стара Загора. „Местенето на произведенията на изкуството ще бъде една от първите дейности, които ще бъдат извършени по време на мащабния ремонт, който стартира през юли. Причината за това е, че скулпторите са масивни, което налага влизането на тежка строителна техника за извършване на демонтаж и монтаж“, обясни председателят на Обществения съвет за архитектура, изкуство и култура към Община Стара Загора и ресорен зам.-кмет Милена Желева. Тя допълни, че са проведени консултации с Радой Радойчовски, дългогодишен преподавател в Професионална гимназия по каменообработване, намираща се в село Кутино, обл. Враца. Специалистът е извършил оглед и е посочил необходимите действия, които да бъдат извършени, за да бъде запазена целостта на художествените произведения.

„Предвиждаме изграждане на нови фундаменти на всички скулптори от камък, които са били създадени по време на двата международни симпозиума, проведени в края на 80-те години на миналия век. Смятаме, че трябва да съхраним това културно богатство като го възстановим и върнем неговия блясък“, категорична е Желева.

По време на срещи между експертите, които вземат участие в Съвета съвместно с представители на Съюза на българските художници, е взето решение творбата на Вега Бермехо, олицетворяваща „Крокодил“ и в момента намираща се в близост до езерото„Йордан Капсамунов“, да бъде присъединена отново към своеобразната експозиция на открито, която ще радва жителите и гостите на Стара Загора в обновеното място за отдих и почивка.

„Всички експонати ще бъдат ситуирани по най-подходящия начин като местата им са съобразени изцяло с новата алейна мрежа и дават възможност за най-доброто представяне на скулпторите“, обясни Милен Алагенски, председател на СБХ Стара Загора.

Общо 16 произведения на изкуството, от провелите се през далечните 1987 и 1989 година в Стара Загора – международни симпозиуми по скулптора в камък, са представени в своеобразната „Галерия на открито“. Сред авторите, творили и оставили следа в Стара Загора,  са: Кирил Матеев, изобразил от мрамор „Пробуждане“ , полският творец Ян Войдило също от мрамор е обрисувал „Среща“, „Вградена фигура“ е сътворил Петър Панчев, а Анатолий Головин от руския град Самара, е представил „Възраждане“. „Женска фигура“ от варовик е изваяла скулпторката Стефка Чернаева. „Акробат“ от варовик са създали талантливите ръце на Николай Стойчев. „Постоянни посетители“ са дело на Веселин Костадинов от Варна. „Прометей“ е изобразен от талантливия Иво Чехларов. „Конник“ от мрамор, творба на Васил Симеонов, „Капище“, дело на Георги Петков и  „Полет“ на Илия Върбанов, допълват артистичното излъчване на това кътче в Стара Загора. „Минотавър“ от мрамор е изобразил английският творец Иън Купър, а скулптор от Гърция е сътворил „Лодка за двама“. Гостуващият руски автор е изградил „Ангел“ от мрамор. Сред творците на Международния симпозиум е и Петьо Александров, автор на интересната „Композиция“ от гранит и габро, носител на Голямата награда на симпозиума „Тракийски конник“.