От БСП-Стара Загора изпратиха сигнал до здравния министър и до прокуратурата

От БСП-Стара Загора изпратиха сигнал до здравния министър и до прокуратурата, във връзка с жалба на граждани, недоволни от оказаната им спешна медицинска помощ в областния град.

Социалистите се надяват за извършване на прецизна проверка и предприемане на всички законосъобразни мерки за защита здравето и правата на хората в ситуация на пандемия от Covid-19. Те очакват проверката да отговори  на следните въпроси:

  1. Пациент, попаднал в Спешно отделение, следва ли да заплаща както бързия тест, така също и високотехнологичното RT-PCR изследване за COVID-19?
  2. Следва ли да бъде прегледан пациент и след това приет за лечение в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” АД, ако няма в себе си пари за тези изследвания? Как е решен въпросът съгласно заповедта на изпълнителния директор и какви са фактите до този момент в такива случаи и какви ще бъдат впоследствие след настоящата жалба?
  3. След предаването на секрет за бърз тест за COVID-19 следва ли пациентът да извърши четири пътувания с таксиметров превоз до приемането му за лечение особено след наличието на положителен резултат? Тези пътувания, според нас, са опасни за допълнителното разпространение на вируса в тази пандемична обстановка?!
  4. Следва ли да се върнат на пациента разходите за двете изследвания – за бързия тест и за PCR – теста? Тези изследвания не влизат ли в клиничната пътека?